Sabra GT is Israëlische sportauto waar je nog nooit van hebt gehoord (ACCE 2019)

sabra gt belgie 2019

Laat het maar aan het Antwerp Classic Car Event over om je kennis van de automobiel sterk bij te schaven. Neem nu deze Sabra GT, een Israëlische sportwagen die vooral succes kende in België... maar waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

Sabra, een al decennia geleden ter zielen gegaan automerk. Met de bakermat in Israël en een mager carrière tussen 1950 en 1980. Toch waren er ook enkele hoogtepunten, want het merk bouwde een korte periode een "sportieve" roadster en coupé. Die coupé, is de Sabra GT waar je hier naar kijkt.

Gosselin Classic Car Storage

Israëlisch mengelmoesje

Een auto die, net zoals zijn roadsterversie eigenlijk compleet flopte in de verkoop. Behalve in België, want van de enkele honderden die er ooit werden geproduceerd vonden er 81 exemplaren hun weg naar België tussen 1964 en 1968. Om je een idee te geven, dat was een kwart van de productie tussen die jaren! Het resultaat is dat er anno 2019 nog maar zo'n 100 exemplaren van de sportieve Sabra bestaan maar dat er zeker 20 daarvan vertoeven in ons Belgenland.

sabra gt belgie 2019

Maar wat is zo'n Sabra nu eigenlijk? Wel, een polyester koetswerk op een Brits chassis met een motor van Ford. Een Israëlisch mengelmoesje dus. De Ford Zephyr-motor met een longinhoud van 1.7-liter was goed voor een puike 90 pk terwijl een versnellingsbak van ZF zich ontfermde over die kracht. Beeld je eens in dat je eind jaren 60 met deze Sabra GT doorheen Brasschaat toerde. Je was de eindbaas van de gemeente.

CRD
sabra gt belgie 2019
Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
suskewiet 20:22
afbeelding van suskewiet

denk natuurlijk direct aan Antwerpen en de joodse (diamantairs) gemeenschap, daar zal die wel vlot verkocht zijn

Dominique 08:27
afbeelding van Dominique

De voorkant lijkt een beetje op een kruising tussen een oude Jaguar en een Aston Martin, maar dan in een totaal mislukte mix.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws