Interessant: Skoda Vision X is hybride op CNG

skoda-vision-x-concept-teaser-20

Op het autosalon van Genève begin volgende week zal Skoda de Vision X tonen, een compacte crossover. En omdat er een overvloed aan hoogpotig gerief is pogen de Tsjechen de aandacht op een andere manier te trekken; want de Vision X is een hybride op CNG. Zo, dat is inderdaad weer eens wat anders.

Simply clever van de jongens en meisjes van Skoda. Ze kwamen namelijk op het idee om een motor die op CNG kan bollen te koppelen aan een elektrische aandrijving. Een hybride-opstelling die we tot nog toe nergens anders hebben gezien en wel eens interessant kan zijn in de toekomst. Tijd voor wat meer details? U vraagt, wij bieden:

Skoda neemt de nieuwe 1.5-liter viericlinder turbobenzine van het Volkswagenschap en herwerkt het blok zodat het ook aardgas kan slikken. Dat blok is dan goed voor 130 pk en 250 Nm koppel die richting de voorwielen mogen. Twee CNG-tanks (onder de achterbank en helemaal achter de achterste as) zorgen voor de peut, al blijft er ook een kleine benzinetank present voor moest je geen CNG kunnen tanken. Tot dusver geen experimentele technologie, want de Volkswagen Groep verkoopt nu ook al CNG-modellen. Maar nu komt 'ie; Skoda hangt los van de CNG-aandrijving een mild-hybride-systeem van 48 volt aan de achteras.

Dat systeem kan de verbrandingsmotor helpen bij het vertrek van de wagen (inertie overwinnen), tot 2 kilometer - aan lage snelheden - gewoon overnemen en dus puur elektrisch bollen en bij weinig grip de Vision X omvormen tot een vierwielaandrijver. Het gecombineerde systeem zorgt er voor dat de Vision X 650 kilometer ver moet geraken met (al geeft Skoda de dimensies van de CNG-tanks niet mee) en laat de CO2-uitstoot dalen naar 89 g/km CO2.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws