AMC Le Car was Renault R5 voor Amerika [Video]

renault-le-car

De Renault R5 was een absolute Europese verkoopstopper in de jaren '70. Wat de meesten echter niet weten is dat Renault een graantje probeerde mee te pikken van de Amerikaanse markt door de R5 het water over te sturen. Daar ging hij door het leven als Le Car. Wat de beste reclames in autogeschiedenis opleverde.

Inspector Clouseau gespeeld door Steve Martin, Omelette du fromage van Dexter's laboratory en Joey uit Friends die de Franse taal probeert te leren... Amerikanen drijven al jaren met zichzelf de spot als het op de Franse taalkennis aankomt. Mede omdat ze er zo'n grappig accent van krijgen. Het moet dan ook heerlijk zijn geweest toen American Motors Corporation (AMC), destijds ingelijfd door Renault, besloot om in 1976 de Renault R5 naar Amerika te halen. Het kon vasthouden aan de generische R5 naam, maar besloot om de wagen om te dopen tot Le Car. Inderdaad, Ferrari was niet zo vernieuwend met de LaFerrari benaming.

Een verkoopssucces werd de R5 nooit in Noord-Amerika, maar AMC bleef de wagen wel importeren tot 1983. In de late jaren '70 kocht de politie van Washington zelfs drie exemplaren om in te zetten als dienstwagens. Nu, dik dertig jaar later kunnen wij echter genieten van de heerlijk reclames:

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie