Belgische glorie op ACCE 2015: Apal Coupé

acce_2015_apal

De voorbije dagen waren we te gast op het Antwerp Classic Car Event op de Scheldekaaien van de koekestad. En hoewel het een af- en aanrijden van classics en oldtimers was, sprong eentje wel heel fel in het oog, deze Apal.

Appel wàt? hoor ik je nu denken. Apal is - of beter: was - een Belgisch automerk dat in de jaren '60 sier maakte met modellen die op Volkswagens gebaseerd waren en looks kregen die neigden naar de oer-Porsches. De naam van het merk komt van de beginletters van "Application polyester armé Liège", gewapend polyester dus. En daarmee hebben we ineens ook het meest gebruikte materiaal op de carrosserie genoemd. Apal bouwt coupé's en cabriolets, en kent zijn hoogdagen in de jaren '70 na de lancering van de Coupé en Horizon. Zulk een coupé is diegene die je hier op de foto's ziet.

hoogdagen en badkuipen

In die dagen verlieten zowat vijf exemplaren per dag de fabriek in Herstal. Ook in de jaren '80 kennen ze nog succes al is het dan vooral omwille van de buggy's die ze bouwen op VW Kever-chassis. Ook bouwden ze een replica van de Porsche 356 Speedster op Kever-basis.

acce_2015_apal

In 1992 werd een schuchtere poging gewaagd om een kit car van de Ferrari F40 te bouwen op basis van de Pontiac Fiero, zonder bevredigend resultaat echter. Midden jaren '90 eindigde de autoactiviteiten van Apal en legden ze zich toe op de productie en ontwikkeling van polyester baden. Midden 2008 werd het bedrijf echter failliet verklaard.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
GeoBem 14:56
afbeelding van GeoBem

Ik kan mij herinneren er nog een blauwe te hebben zien staan ook... Eens kijken vanavond of hij tussen mijn foto's staat :)

Ditzelfde exemplaar heb ik trouwens eens gespot op de E19 bijna dag op dag een jaar geleden...

Sven 10:03
afbeelding van Sven

Dat kan kloppen, ik zie die her en der ook terugkomen, met perso-plaat. Zelf ben ik hem niet tegengekomen.

Uw reactie