De Jaguar F-Type waar je niet van af wist

jaguar-f-type_concept_2000-03

Anno 2015 kennen we de F-Type als een knap gelijnde imagobooster met gorgelende uitlaat voor Jaguar. Maar wat als we zeggen dat er in 2000 eigenlijk al een F-type bestond...

Rond de eeuwwisseling betrad Jaguar een woelige periode. Toch hield dat het merk niet tegen om concepts met de vleet voor te stellen. In 2000 stuurde het Britse merk haar F-Type concept naar de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit.

Jaguar zag de concept als een voorbode op een Porsche Boxster rivaal. Met stijlelementen van de XKR gegoten in een vloeiende verpakking. Onder de kap een 240 pk sterke V6 vanuit de S-Type. Het publiek was alvast laaiend enthousiast bij de voorstelling. Waarom het dan toch nog dertien jaar duurde voor er daadwerkelijk een F-Type op de markt kwam?

jaguar-f-type_concept_2000-03

Voorrang aan F1

Het verhaal gaat dat Jaguar de F-Type concept niet meteen naar de stoffige catacomben stuurde in Coventry maar daadwerkelijk overging tot de ontwikkeling van een productievariant. Die ontwikkeling sleepte echter te lang aan en samen met de steeds slechtere cijfers van Jaguar was de sportwagen ten dode opgeschreven. Het is te zeggen, het Britse merk moest de keuze maken tussen de ontwikkeling van de F-Type of verder gaan met haar F1 team.

Jaguar koos voor die laatste optie omdat het geloofde in het succes van de F1. Een ietwat ongelukkige keuze want het Jaguar F1-team liep voor geen meter waardoor het niet veel later verkocht werd en na een tussenstop bij Stewart F1 nu door het leven gaat als Red Bull Racing.

Stel dat Jaguar wel gekozen had voor de ontwikkeling van de F-Type, dan zou de huidige door het leven gaan als de G-Type. Denk daar maar eens over na.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws