6x ouder dan je denkt

5xouderdan

Een puber, dat is de Volkswagen Phaeton, want volgend jaar viert de luxesedan zijn veertiende verjaardag. Nog pril in mensenleeftijd, maar hoogbejaard in autoland. Tijd om te zien of er anno 2015 nog leeftijdsgenoten te vinden zijn bij andere merken.

Hanteren we de gangbare meeteenheden, dan moet een wagen het zo'n 7 jaar uitzingen waarbij er bij het drie à vier kaarsjes uitblazen meestal een stevige opfrisbeurt overheen gaat. Toegegeven, net zoals het in de elektronicawereld steeds sneller gaat, beginnen ook auto's sneller en sneller van generatie te verwisselen.

Gelukkig zijn er voor diegenen die net zoals bij de iPhone-iaanse toestellen niet de nood hebben elk jaar de nieuwste te hebben ook nog wagens die al serieus wat jaren op hun teller hebben staan. Wij vonden er alvast 6 die eigenlijk ouder zijn dan je waarschijnlijk denkt. O ja, baseren doen we ons op het chassis, de ruggengraat van een auto zeg maar. Motoren, looks en technologie kan met de jaren serieus zijn opgewaardeerd.

1: Volkswagen Phaeton: 13 jaar

Volkswagen-Phaeton

De reden van dit artikel. De Phaeton was een slecht plan op papier, een slecht plan in de realiteit. Niet zozeer door zijn tekortkomingen, want hij moest niet onderdoen tegenover andere luxelimousines. Alleen staat zo'n VW-badge niet zo sexy bij de Rotary Club, wat ook bleek uit de verkoopcijfers. En o ja, dan was er ook nog veel imposanter broertje Audi A8 dat wel mocht vernieuwen met de jaren.

2: Volvo S80: 9 jaar

Volvo-S80

Oké, met de S90 is er vervanging om de hoek, maar de huidige S80 heeft het relatief lang moeten uitzingen. Op dit moment staat er al 9 jaar op de klok. Al bewees de D4-uitvoering vorig jaar nog dat 'ie de leeftijd best goed weet te verbergen.

3: Fiat 500: 12 jaar

Fiat-500

Eigenlijk spelen we een beetje vals, want de Fiat 500 verscheen pas in 2007 op de markt. Iedereen met enige rekenkundige ervaring weet dan ook dat de 500 nooit 12 jaar oud kan zijn. Anderzijds, de 500 staat vanaf zijn lancering tot de dag van vandaag op het Mini platform van de Fiat group... en dat gaat al mee sinds 2003.

4: Aston Martin DB9: 11 jaar

Aston-Martin-DB9

Net zoals bij de Volvo staat de vervanger om de hoek, maar de huidige DB9 draait al mee sinds 2004 met onderhuids het VH-platform. Zo goed als ongewijzigd doorheen de jaren, de V8 Vantage, Rapide en Vanquish kregen steeds een evolutie op dat platform.

5: Lotus Elise: 19 jaar

Lotus-Elise

Krijg je nu een Elise uit '96 voor je neus, of ééntje uit 2008; je moet al een Lotusgeek zijn om de leeftijd te kunnen raden. Ook onderhuids rolt het beweeglijke sportkarretje al 19 jaar op hetzelfde platform. In 2000 werd dat evenwel lichtjes aangepast om te voldoen aan alle veiligheidsverplichting van die tijd. In samenwerking met GM, waardoor we ook de Opel Speedster kennen.

6: Mercedes G-Klasse: 25 jaar

Mercedes-G-Klasse

Geen twijfel mogelijk, iedereen weet dat de G al sinds mensenheugenis op onze aardbol rondtoert. Zowel technisch als visueel werd de zeecontainer doorheen zijn 36 (!) jarig bestaan serieus aangepast. Echter vond er maar 1 keer een chassis-wissel plaats, in 1990, waardoor de G-Klasse onderhuids eigenlijk al 25 jaar oud is.

Kennen jullie er nog? Laat het zeker weten in de comments!

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 4 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Sebastiaan Driesen 18:25
afbeelding van Sebastiaan Driesen

Den defender?

JRE 10:25
afbeelding van JRE

De Seat Altea heeft ook een verdienstelijke loopbaan afgelegd. In 2004 ging hij in productie. Ik weet niet zeker of hij ondertussen nog geassembleerd wordt, maar op het autosalon begin 2015 kon je alleszins nog een bestelling voor een nieuwe plaatsen.

DNP Productions 12:47
afbeelding van DNP Productions

Er zijn er nog wel enkele: Suzuki Jimny 17 jaar, Jeep Wrangler 9 jaar, Lexus LS 9 jaar, Maserati Granturismo 8 jaar

Waxweazel 14:29
afbeelding van Waxweazel

Dacia Sandero/Logan !
Ik weet niet hoe het met de huidige generatie juist zit, maar de vorige had het oude Renault Clio II platform als basis.
Het originele Clio II platform stamt uit 1998 ..

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws