Vervlogen tijd: 51 Soviet auto advertenties

lada 2104 soviet auto advertenties rusland communistisch unie

Een auto kopen ten oosten van het Ijzeren Gordijn was een speciaal moment en iets dat meesten daar ook maar één keer mochten doen in hun leven. De advertenties tonen ons kleurrijke foto's van jonge en lachende gezinnen, maar was dat allemaal waar?

Een auto zoals een Moskvitch 3-5-6 of een VAZ (bij ons gekend als Lada) 2101 kopen in communistisch Rusland of een van haar vazaalstaten was niet zo simpel als gewoon 's ochtends naar de plaatselijke dealer gaan, om advies vragen en een bestelbon tekenen. Gezien de grote vraag en het heel kleine aanbod moest je een schriftelijke vraag indien bij de vakbond.

De vakbond was er toen niet om de werknemers te verdedigen bij hun werkgever, integendeel. De vakbonden waren gewoon overheidsinstellingen en de staat was de werkgever van iedereen. De vakbonden beslisten niet alleen de vakantie en eventuele uitkeringen maar ook over of je wel een auto mocht kopen én welke. Zo'n schriftelijke aanvraag kon gemakkelijk 2 a 3 jaar duren en dan was het nog niet eens zeker dat je de auto mocht kopen die je gevraagd had. Met maar 2 jaar dienst zou je aanvraag voor felbegeerde modellen zoals een Lada direct afgekeurd worden en zat je vast met een Zaporozet.

De goed afgewerkte en luxueuze modellen gingen ook meteen naar het buitenland dus contacten bij je vakbond om je favoriet model te pakken te krijgen waren dan ook handig om te hebben. Voor luxe goederen zoals een TV toestel dat niet ontplofte na één week of een wagen die niet op een maandagochtend werd gemaakt moest je dus de juiste contacten hebben.

Op een gelukkige ochtend kreeg je dan thuis je brief van de overheid dat je op die specifieke dag naar die dealer moest gaan met je paspoort en het nodige geld om specifiek dat model te kopen. Hopelijk was het dan ook het model dat je origineel wou.

De advertenties hieronder laten alles dus nogal rooskleurig zien, iets dat het zeker niet was. Een van de populairste modellen bij deze advertenties is de VAZ-2101, bij ons gekend als de Lada 1200, 1300 en 1200S. Deze AutoVAZ was gebaseerd op de Fiat 124 en is tot op de dag van vandaag nog steeds een gegeerd object bij liefhebbers. Andere modellen die je ook bij deze advertenties kan zien zijn de VAZ-2102 Zhiguli, de Mosvkitch 412, de Volga GAZ 2402 én de Lada Niva.

Auteur: Auteur: Nathan
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Davy 00:33
afbeelding van Davy

Ik herinner me dat een kennis eens een VOLGA stationwagen had, Man! wat was die groot!
En stevig! Zelfs de Volvo's van die tijd verbleekte hierbij!
Toen werden wagens nog gebouwd om mee te gaan ipv ingecalculeerd te verslijten!
Natuurlijk wil je deze tijd niet de brandstof van zo iets betalen, dat dan weer wel!

Uw reactie