Moral Machine: wees de ethisch zelfrijdende auto

moralmachine

Er hangen nogal wat morele kwesties rond autonoom rijdende auto's. Want wie moet hij redden bij een niet meer af te wenden ongeluk? Een kat met haar kittens aan de kant van de weg, of de voetganger die door het rood wandelt? Moral Machine laat aan jou de keuze over, om een menselijk perspectief te creëren. Wedden dat je het moeilijk hebt met sommige vragen...

Een quiz waar geen juist antwoord bestaat, daarmee hoopt de MIT-universiteit een menselijke kijk te creëren op de vraagstukken die een autonoom rijdende auto voor zijn wielen zal krijgen. Of vind jij dat er een juist antwoord bestaat op de vraag: Wie moet de autonoom rijdende auto redden bij een remprobleem, de twee inzittenden of de vijf voetgangers die oversteken bij rood licht?

Nou, ook al gaan ze door het rood zal je waarschijnlijk voor die vijf gaan, want meer redden is beter, niet? Wel, wat als drie van die vijf wandelaars dieven zijn die net een ramkraak hebben gepleegd op een juwelier?

Inderdaad, deze quiz speelt stevig met je geweten, op een visueel schattige manier. Zelf je moraal aan de kaak stellen en toetsen aan die van anderen? Dan kan je HIER terecht. En je helpt er de wetenschap nog eens mee...

moral-machine
Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Techno Patat 19:48
afbeelding van Techno Patat

De wet volgen zeg ik dan... zij die in fout zijn hebben het meeste pech, als er geen in fout zijn dan zijn het die in de auto die hem slecht onderhouden hebben en dus de brake failure veroorzaakt hebben en dus die in fout :D.

Want wat moreel is, is voor iedereen anders... ik, en de computer al zeker, weet het complete verhaal niet hé! Keuze tussen een oud vrouwtje en een dokter, maar wie weet heeft die dokter wel niemand en is het een arrogante luiwammes die nie gemist gaat worden terwijl dat da oud vrouwtje elke zondag nog kookt voor gans haar familie en in de weekdagen de daklozen gaat eten geven en tussendoor nog commissies doet voor heel haar appartementsblok :D?

Waxweazel 16:31
afbeelding van Waxweazel

Eigenlijk de enige juiste conclusie.
Het is niet omdat een ander een (bewuste) fout maakt, dat wij hiervoor moet opdraaien met de (dodelijke) gevolgen.

BertR. 12:51
afbeelding van BertR.

Je kent toch zelden tot nooit het verhaal van de andere weggebruikers die je tegenkomt.

Als ik deze quiz bekijk, lijkt het me eerder dat men zelfrijdende auto's zelfcontrolerend en van een back-up systeem moet voorzien, in plaats van een computer aan te leren wat moraal correct is.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws