6 eenmalige buitenbeentjes bij automerken

buitenbeen-volvo-c30

Je hebt modellen die zo onlosmakelijk verbonden zijn met automerken dat ze tot het einde der tijden een comeback zullen blijven maken. Sporadisch kleurt een constructeur echter buiten de lijntjes. Met niet het verhoopte succes, waardoor het bij een éénmalig buitenbeentje blijft. Een ode aan die uitzonderlijke rakkers.

Neem er maar elke autobouwer bij; een line-up bestaat uit enkele kernmodellen en dan - afhankelijk van de goesting - uit een setje alternatieve producten. Vaak zijn die alternatievelingen auto's om een markt af te tasten. Neem de Qashqai van Nissan bijvoorbeeld, ooit een voorzichtig voetje in een nieuwe markt van Nissan. En we weten allemaal hoe dat afgelopen is. Maar voor elke Qashqai is er een cashflop. Al wil dat niet altijd zeggen dat het slechte wagens waren. Een ode aan die eenmalige buitenbeentjes.

Peugeot RCZ

Buitenbeen-autoland

Audi besloot aan het einde van vorige eeuw de structuur van een Golf te pakken en daarover een lekker vloeiende carrosserie te gieten. Het resultaat? De TT. Een trucje dat Peugeot in 2009 ook probeerde uit halen. Met de 308 als basis en de RCZ als resultaat. Een heerlijk Frans alternatief voor de TT die afhankelijk van je Duits/Franse voorkeur ook nog eens knapper voor de dag komt dan die TT. Er was zelfs een 270 pk sterke RCZ R-versie!

Alleen... besloot Peugeot zich te gaan focussen op crossovers (2008, 3008, 5008) waardoor er geen plaats meer was voor deze RCZ. Zonde? Doodzonde.


Saab 9-4

Buitenbeen-autoland

Wat een Europees merk op de afgrond nodig heeft? Een compacte hatchback? Een praktische stationwagen? Nee, een omgebouwde Amerikaanse SUV met 3-liter V6 benzine die meer zuipt dan je nonkel op het jaarlijkse kerstfeest. Je wist het misschien niet maar Saab heeft echt ooit deze 9-4 aan de man proberen te brengen op onze markt. Stiekem een Cadillac SRX in een andere schulp en daarmee is eigenlijk ook alles gezegd.

De verkoop was - zoals je wel zou denken - niet bestaande in Europa én in de VS. Amper 814 exemplaren zouden er volgens de statistieken ooit gebouwd zijn van deze SUV. Je zou bijna beginnen begrijpen waarom het Zweedse merk over de kop is gegaan.


Volvo C30

Buitenbeen-autoland

Voor Volvo in Chinese handen kwam zat het Zweedse merk wat op glad ijs. Met een weinig aantrekkelijke huisstijl waardoor de gemiddelde Volvo-rijder op z'n minst 93 jaar oud was. Maar plots in 2006 een opflakkering! Want totaal tegen de stroom in lanceerde het merk de C30, een C-segment hatchback met hippe styling, fundamenten van de vaak bejubelde Ford Focus en desgewenst een vijf-in-lijn voorin. Verhip, Volvo was plots hip!

Het is dan ook een raadsel waarom Geely in 2013 niet besefte dat deze C30 een opvolger verdiende. Volgens Volvo kwam die er, in de vorm van de huidige V40 maar elke Autofan weet wel beter. We missen je, kleine rakker.


Peugeot 1007

Buitenbeen-autoland

Nog een Peugeot? Nog een Peugeot. Omdat de 1007 zonder discussie dé meest geniale stadswagen is die onze wegen ooit heeft gezien. Onderhuids een Peugeot 206, bovenhuids een geinige 'minivolume' met - jawel - schuifdeuren. Ontiegelijk handig in krappe parkeerplaatsen in stedelijke omgevingen.

Doodzonde is het dan ook dat Peugeot besloot geen vervolg te breien aan deze eigenzinnige stadswagen. Volgens kwatongen was zijn hoge productieprijs de doodsteek, want voor ongeveer hetzelfde geld had je een grotere 206. Saai!


Renault Wind

Buitenbeen-autoland

Enkele ingenieurs bij Renault zagen de guitige Ford StreetKa en besloten een spirituele opvolger te verzinnen. Een soort van Twingo Roadster moest het worden. Klinkt op papier top, is het in realiteit niet. Want de Wind is letterlijk een brainfart van Renault. De afwerking was schabouwelijk, de motoren futloos en het design leek in het niets op de stukken knappere concept die Renault toonde in 2004.

Kan je bij de Duitsers dus al eens grappen; "Don't mention the war", bij Renault is het eerder een gevalletje "Don't mention the Wind."


BMW Z1

Buitenbeen-autoland

Duitsers die buiten de lijntjes kleuren, je zal het niet vaak tegen komen. Al had BMW in 1987 de Zukunft voor ogen met de Z1. Een conceptwagen die moest tonen tot wat het merk in staat was. Een multilink achteraan, zes-in-lijn voorin, vlakke bodem en rolbuigel in de voorruitlijst. Tot dan allemaal ongezien. Alleen kent iedereen de Z1 door maar één partytrick; die absurde naar beneden schuivende deuren.

Het was nieuw, speciaal en exotisch. Mensen konden dan ook niet anders dan kijken. Toch besloot BMW een opvolger te maken die totaal afweek van de Z1. Want de Z3 kan moeilijk pronken met dezelfde tijdloosheid.

Welke eenmalige buitenbeentjes horen volgens jullie nog thuis in dit rijtje?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 14 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (14)

Plaats een reactie
Christophe 14:09
afbeelding van Christophe

De Opel Calibra !

zaag 14:10
afbeelding van zaag

Renault Avantime

Ben Ruh 18:16
afbeelding van Ben Ruh

Indeed.
En de Fuego.

zaag 14:10
afbeelding van zaag

Mercedes R-klasse

Leeuw 19:23
afbeelding van Leeuw

Inderdaad doodzonde dat de Peugeot RCZ er niet meer is. Wat een prachtige wagen.

Adriaan 22:43
afbeelding van Adriaan

Duiters hebben anders genoeg eenmalige probeersels gehad, de bmw z8, vw lupo, pheaton...

Wheelie Naessens 23:32
afbeelding van Wheelie Naessens

Als het over de BMW Z1 op het lijstje hebt staan, dan hoort daar zeker ook de BMW Z8 thuis. Verder denk ik ook nog aan de Volvo 780 Bertone, de Opel Calibra, VW Golf Country,

Techno Patat 03:24
afbeelding van Techno Patat

Misschien iets anders in opzet en de vermelde modellen, maar ik kijk dan ietsje meer upmarket naar eenmalige heerlijkheden: Veel Mercedessen eigenlijk: G63 6x6, de maybach’s, de G500 4x4, de CLK GTR, de CLK DTM AMG. Er lopen wat mensen zich soms te vervelen bij Das Haus denk ik :D!

Maar ook de Q7 V12tdi, hoe ze bij VAG een v12 diesel zijn gaan bouwen is zowel gek als geniaal.

MilleMiglia 04:32
afbeelding van MilleMiglia

Eentje die zeker nog in het lijstje thuis hoort, de VW phaeton, zelfs verkrijgbaar met de w12 motor!
In alles een geniale auto, maar niemand wou hem.

Erwin Dresen 11:56
afbeelding van Erwin Dresen

De c30 wad niets anders dan een remake van de Volvo 480 die in de jaren 80 al de lans doorbrak

Yannick 16:21
afbeelding van Yannick

Ik heb lang gewacht op een nieuwe 8 reeks. Gisteren was die er dan eindelijk...

De RX-8 met wankelmotor... echt wel een uniek blokje in de menigte ottomotoren

Wheelie Naessens 00:47
afbeelding van Wheelie Naessens

De Lexus SC mag van mij ook in het lijstje

Eyfindar 16:05
afbeelding van Eyfindar

Chrysler PT Cruiser en Crossfire passen ook nog wel in het lijstje. Of de Ford Puma...

Mortier Noël 18:26
afbeelding van Mortier Noël

Opel Manta

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws