Alfa Romeo 155 GTA Stradale is heerlijk verzamelobject

alfa romeo 155 gta stradale

De eerste generatie BMW M3, Mercedes 190 2.3 en Ford Sierra Cosworth zijn verheven tot cultmachines. Eigenlijk moet de 155 GTA Stradale ook in dat lijstje staan maar op het laatste moment trok Alfa de stekker uit het project. Waardoor dit getoonde exemplaar de enige ter wereld is. Qua verzamelverhaal kan dat wel tellen natuurlijk.

Om te vieren dat de 155 alles aan gort reed in de racerij (DTM, Super Turismo, BTCC,...) kreeg Alfa Romeo begin jaren 90 het idee om een straatversie van haar racevariant te lanceren. BMW deed het ook al succesvol met de M3, Mercedes had de 190 EVO en Ford had de Sierra Cosworth. Het resultaat was deze 155 GTA Stradale. Een beest van een wagen die techniek deelde met de Lancia Delta Integrale. De 2-liter turbomotor bijvoorbeeld maar ook de vierwielaandrijving en ophanging.

alfa romeo 155 gta stradale

Zonder twijfel een recept waar enthousiastelingen hun lusten op bot zouden kunnen vieren. Alleen besloot Alfa Romeo - lekker Italiaans - om de auto na zijn officieel debuut op het Italiaans autosalon van '94 in de koelkast te plaatsen. Reden? Eigenzinnige bestuursleden in de raad van Fiat. Die vonden namelijk dat deze opper-155 op z'n minst moest beschikken over de BUSO-V6 van het merk. Alleen paste die V6 niet op de standaard mechaniek van de Integrale. Waardoor de kosten bleven oplopen tot op een punt dat de auto werd bestempeld als "onverkoopbaar".

alfa romeo 155 gta stradale

Of toch niet helemaal, want 1 exemplaar (dat autosalon-exemplaar) kwam daadwerkelijk in handen van een klant. Meerdere eigenaars later gaat hij weer onder de hamer. Veilingshuis Bonhams schat dat deze 1 of 1 een knappe 200.000 euro moet gaan opbrengen. Zowat het dubbel dan wat een pico bello M3 van die generatie op moet brengen. Italiaanse kunst op wielen dus, deze 155 GTA Stradale.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie