5 heerlijke SUV's... die eigenlijk geen SUV zijn

SUV alternatief aanbod

SUV, een afkorting voor Sports utility vehicle. Of anders gezegd, een auto met het nodige gebruiksgemak en een vlot rijgedrag. Daarvoor hoeft 'ie heus niet hoogpotig te zijn. We schotelen je alvast 5 heerlijke SUV's voor die volgens de "marketingwet" eigenlijk geen échte SUV's zijn.

Ken je Autofans al langer, dan weet je dat we het niet zo hebben voor het gros van de crossovers en SUV's. Simpelweg omdat ze vaak duurder zijn, meer verbruiken, minder goed rijden en minder bagegeruimte hebben dan andere alternatieven. In deze lijst gaan we op zoek naar die alternatieven. Of anders gezegd; de beste SUV's die je anno 2019 kan kopen zonder dat het echt SUV's zijn. Maar neem het van ons aan; wat je zoekt in zo'n SUV, ga je heus ook hier vinden... met dan nog wat extra's. Tijd voor de lijst!

Ford S-Max

"Een monovolume? Ugh." Ja, ook wij horen het vaak als we deze MPV voorstellen. Gek, want de S-Max doet zowat alles en beter dan zijn SUV-alternatieven. Het is een ruime gezinswagen met een uitgekiend rijgedrag, royale koffer en knappe looks. Zet 'm 8 centimeter hoger, geef 'm bodembescherming en Ford zou de S-Max zo als SUV kunnen verkopen. De Blauwe Ovaal doet dat echter bewust niet, waardoor deze S-Max een betere stroomlijn, lager verbruik en beter rijgedrag heeft dan de meeste SUV's.

SUV alternatief aanbod

Hopelijk komt de liefde voor de monovolumes nog terug, voor het te laat is...


Mazda Mazda6 Wagon

Zoek je naar een Sportief Utilitair Voertuig voor een nog betaalbaar prijskaartje, dan kom je bijna vanzelf bij de Mazda6 Wagon uit. Qua bang for the buck de beste stationwagen van het moment. De grotere dieselmotor maakt 'm minder interessant in leasing maar kan je daar als particulier voorbij zien, dan krijg je een luxueuze stationwagen met een koffer om u tegen te zeggen en een totaalpakket dat niet onder moet doen voor gerief van BMW en co. Kanttekening; deze Mazda6 kost vlot tienduizenden euro's minder dan zijn concurrenten.

SUV alternatief aanbod

We liegen dan ook niet als we zeggen dat Mazda deze 6 Wagon eigenlijk serieus onder zijn waarde verkoopt. Snel kopen dus voor Mazda dit ook door heeft.


Audi A6 Allroad Quatto

Kijk, we begrijpen het, na jaren van stationwagenbezit heb je eens zin in iets anders. En dan klinkt zo'n SUV verleidelijk. Weet echter dat je meestal serieus in moet boeten op koffervlak. Een tussenoplossing dan? Awel ja. Zoals de A6 Allroad Quattro. Een stationwagen met extra bodemvrijheid voor de Belgische drempels, aangepaste mechaniek voor de Belg zijn comfortnoden, vierwielaandrijving voor de Belgische wintermaanden en het complete gebruiksgemak van de reguliere versie.

SUV alternatief aanbod

We vinden het dan ook wat eerbiedig om deze A6 Allroad een tussenoplossing te noemen, want eigenlijk is dit geen compromis. Wel een stationwagen met extra's. Opgelet, het ophemelen van deze Allroad is geen vrijgeleide om elke verhoogde hatchback, station of sedan hip te vinden. Als er geen mechanische aanpassingen plaats vonden, dan kan je beter bij het origineel blijven. We kijken naar jou, Ford Fiesta Active.


Kia Proceed

Maar misschien wil je wel een SUV kopen om een stijlstatement te maken? Wel, zegt elke designgoeroe niet vaak dat minder vaak meer is? Dus waarom zou je dan 30 vierkante meter aan statement nodig hebben als je het ook met minder kan zeggen? Zoals met deze Kia Proceed bijvoorbeeld. Een auto waarmee je aangeeft dat de SUV-hype helemaal niets voor jou is. Oké, je begint al toegevingen te doen (zo is de koffer iets kleiner dan bij een stationwagen) maar je gooit niet alle voordelen van een reguliere wagen overboord om met een SUV rond te kunnen toeren.

SUV alternatief aanbod

Daarnaast, heb je al eens goed gekeken naar deze Proceed?! Designers bij Mercedes zijn de eersten om alle designfouten op te sommen bij deze Proceed maar dat is omdat ze vooral vrezen dat deze Proceed aandacht weg zal trekken van de CLA Shooting Brake.


Volkswagen Golf

Euhm, een Golf? Jep, een Golf. Misschien wel de belichaming van alles waar SUV voor staat. Sportief? Jep, zeker in GTI- en R-trim. Utilitair? Bijna zo praktisch als een Zwitsers mes. Een voertuig? Euhm... ja. Een tikkeltje saai? Dat misschien ook wel maar er is een goede reden waarom de Golf zo goed verkoopt. Heb je dus niets met auto's en zijn advertenties je richting een crossover of SUV aan het trekken, dan is het juiste antwoord eigenlijk de VW Golf en bij uitbreiding elke hatchback.

SUV alternatief aanbod

Neem het namelijk van ons aan, je hoeft heus niet met een SUV komen aanrijden op het volgende familiefeestje om indruk te maken. Want waarom zou je willen stoefen met een auto die meer verbruikt, een kleinere koffer heeft en minder praktisch is voor meer geld? Dat is het anti-concept van een koopje.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Anon 15:03
afbeelding van Anon

Ik vind het positief dat men in de media eindelijk een beetje anti SUV begint te worden( niet alleen hier). Ik denk dat een van de problemen altijd is geweest dat men bij reviews van, ik zeg maar wat een BMW x3 die dan vergeleek met andere zeecontainers om dan te zeggen dat het toch zo’n dynamische container is... waardoor ik effectief discussies had met familieleden of vrienden die zo’n gedrocht kochten omdat het volgens reviews goed rijdt. Tot ze em dan ontvingen en decteleurstelling begon. En dan zit je nog in de uitzonderlijke groep mensen die de eigen beleving belangrijker vinden dan de perceptie van de buurman.

Uw reactie