Hittegolf: Waarom je de komende dagen je wagen best niet vol tankt

tanken hitte

Niet dat we willen aanmoedigen om met een lege tank rond te toeren de komende dagen maar is een trip naar het tankstation toch nabij, dan kan je volgens een Duitse automobielclub best niet vullen tot "aan de klik". Wat tanken met warme temperaturen heeft te maken?

Of je moet in een donkere bunker met airco leven, anders is het je waarschijnlijk al wel opgevallen dat het ontiegelijk warm is buiten. Het opent zoals jaarlijks de discussie over hoe je nu best je airco gebruikt in de wagen. Maar laten we er even van uit gaan dat je die tips door en door kent. Tijd dus voor wat anders, tanken bijvoorbeeld.

Net niet vol

Inderdaad, er is ook een tip voor tanken bij warme temperaturen. Nee, benzine en diesel gaat niet plots ontbranden bij temperaturen boven de 35 graden, wel zullen de vloeistoffen uitzetten. Het is te zeggen; wanneer je tankt komt benzine en diesel met een temperatuur van zo'n 8℃ uit de grond bij het tankstation. Eenmaal in de brandstoftank worden de vloeistoffen blootgesteld aan de fikse hitte. Per 20 graden Celsius temperatuurverschil zet of krimpt diesel en benzine zo'n 2% uit.

Tank je dus diesel of benzine van 10℃ in een tank die blootgesteld wordt aan temperaturen boven de 30 graden, dan zet de brandstof uit. Bij 25 liter gaat het dan over een halve liter brandstof, op een tank van 50 liter gaat het over 1 liter extra volume. Volgens de Duitse Automobielclub Kraftfahrer-Schutz kan dit leiden tot schade aan je tank.

Toch maar iets vroeger "aftitsen"?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws