Hier gaan we weer: Mazda RX-9 voor 2019?

Mazda-RX-9-debut-2017

De geruchtenmolen rond een RX-9 is al zo lang aan het draaien dat de kogellagers stilaan slijtage beginnen te tonen. Toch, volgens geruchten uit China zal Mazda dit jaar een sportwagen met wankelmotor tonen op het autosalon van Tokyo.

Hier zijn we weer. Een nieuw jaar, een nieuwe opflakkering in de vuurkorf genaamd Mazda RX-9. Deels de schuld van Mazda, want hoewel het Japanse merk jaren met klem ontkende te werken aan zo'n model, toonde het in 2015 wel de RX-Vision concept. Waardoor dagdromers volop aan het dromen gingen. Zo zou hij in 2016 ten tonele verschijnen in productietrim en dan weer niet. Nu zou het er weer boenk op zitten, met een onthulling op het autosalon van Tokio in oktober.

De Chinese bron gaat zo ver door te zeggen dat de RX-9 gebruik zal maken van een op z'n kop gedraaide wankelmotor met turbo (waarbij de uitlaatpoort bovenop ligt) met meer dan 400 pk. Ergens moeten we credibiliteit geven, want Mazda heeft daadwerkelijk een patent genomen op zo'n set-up. Met een gewicht van 1.300 kilogram zou de RX-9 daardoor een serieuze deelnemer worden in het sportwagenveld.

Mazda-RX-9-debut-2017

Njet van de grote baas

Alleen... niemand minder dan Mazda's ceo Masamichi Kogai is al jarenlang bij hoog en laag aan het beweren dat er bij Mazda geen plaats is voor een sportwagen boven de MX-5 op dit moment. Of de succesvolle verkoop van de vierde generatie zijn denken heeft omgekeerd? Mogelijks.

Daarnaast is het dit jaar ook nog eens de 50e verjaardag van de lancering van de Cosmo op de Tokio show, de sportwagen met wankelmotor die het allemaal startte. Nog wat geruchtenolie op het vuur? In 2019 komt Mazda met haar tweede generatie van het SkyActiv-denken op de proppen. Waardoor het niet slecht zou zijn om een 'halo'-car te hebben om die tech onder de aandacht te brengen en klanten naar de showroom te trekken voor 'normale' modellen.

Zoals je ziet, zelfs bij Mazda weten ze waarschijnlijk niet goed wat ze moeten doen. Hoop er echter maar niet te hard op, op die RX-9.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Dave 17:24
afbeelding van Dave

Ach, hoop doet leven ;-) ... ik ga nog even hopen

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws