Gerucht: Duitse constructeurs maakten verboden prijsafspraken

duits-kartel

Volgens aantijgingen van Duits magazine Der Spiegel zouden de Duitse premiummerken Audi, BMW, Mercedes en Porsche onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt om zo onderlinge concurrentie wat uit te sluiten. En dat is bij wet nog steeds verboden in Europa.

Uit een onderzoek van Der Spiegel blijkt dat Mercedes, BMW, Audi en Porsche al sinds de jaren 90 geheime vergaderingen hebben gehad om te bavarderen over toekomstige technologieën van de merken. Op die manier zouden ze er voor zorgen concurrentieel te blijven aan elkaar en vooral; de prijs van bepaalde dingen kunstmatig hoog houden. Eén van die afspraken zou zijn gegaan over de grootte van de Adblue-tank bij dieselwagens. De merken zouden hebben besloten kleine tanken te installeren om zo klanten vaker terug naar de dealer te laten gaan. Moeten we Der Spiegel geloven, dan zouden maar liefst 200 werknemers van de bedrijven betrokken zijn bij die verboden afspraken.

BMW ontkent

BMW is het eerste merk dat officieel gereageerd heeft op het bericht. Het merk geeft te kennen dat haar dieselmotoren volledig legaal zijn en dat de AdBlue-tanks niet te klein zijn en daardoor dus prima functioneren. Alle gesprekken die het merk heeft gehad met andere constructeurs over AdBlue ging volledig over het opzetten van een tankinfrastructuur in Europa.

Hoewel de Volkswagen-groep nog geen statement heeft gegeven, gaf het wel al te kennen een intern onderzoek te starten om het verhaal op te klaren.

Auteur: Auteur: Yvesw
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws