Volkswagen Group herschudt merkenportefeuille

ad-watch-porsche-vw-big

Volkswagen gaat een potje Yahtzee spelen met haar merken, en ze vervolgens herverdelen. De duurdere merken zouden zo in een aparte groep worden ondergebracht.

Met Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche, Skoda, Seat en Volkswagen zelf hebben we maar zeven van de in totaal twaalf merken uit de VAG-portefeuille aangestipt. De spaghetti van merken is voor Volkswagen stilaan een warboel en daar willen ze nu wat aan gaan doen.

kapblok

Destijds sloegen ze de scheiding net boven Volkswagen, waardoor Seat, Skoda en Volkswagen samengenomen werden en Audi, Porsche en Bentley samen met Lamborghini een aparte categorie uitmaakten. Al ging het nog niet om een financiële of juridische scheiding. Die laatste groep zou nu verder uitgepuurd worden, waarbij Audi de oversteek naar de eerste groep maakt. Dat heeft gevolgen voor de basis van de Lamborghini's. Want tot nu toe namen die Audi-modellen als basis, denk aan de Gallardo die wel een opgezette Audi R8 leek, maar nu zou Porsche als hoofdmerk van die groep gaan fungeren. Ook Bugatti zou in de supercargroep gaan huizen.

Dat lijkt alvast een pak logischer, want daardoor zou Lamborghini gebruik kunnen gaan maken van Porsche-onderdelen. Dat zal nog niet gebeuren voor de opvolger van de Aventador die er in 2022 aankomt maar de opvolger van de Huracan zou wel al op die nieuwe basis worden ontwikkeld.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
JL 14:56
afbeelding van JL

Maakt het uit van welke groep je de basis neemt, zolang die basis geschikt is voor wat je wil doen?

Het lijkt me dat er ook nu al een en ander gedeeld werd over groepen heen. Audi/VW (MQB); de Cayenne en de Touareg...

Jos D. 07:45
afbeelding van Jos D.

Aha, ze geven nu zelf toe dat Audi in feite een veredelde VW is :-)

JRE 13:23
afbeelding van JRE

Volgens mij is de hoofdreden niet de engineering, maar de boekhouding. De winstmarges van Audi verdeel je over de ene groep, die van Porsche over de andere.

Het merendeel van de winst van de groep is terug te leiden naar die twee.

Uw reactie