Gaat Renault elektrische markt revolutioneren met 10.000 euro kostende K-ZE?

Renault K-ZE Europa

De heilige graal voor moderne autoconstructeurs is dé betaalbare elektrische auto. Renault wil die markt nu verstoren met de komst van een 10.000 euro kostende EV. Tot nog toe ongezien.

"Dé betaalbare elektrische auto voor het volk", zo omschrijft Volkswagen haar nagelnieuwe ID.3, de elektrische Golf zeg maar. Alleen draagt die auto met stekker nog steeds een basisprijs van zo'n 30.000 euro. Geld dat de gewone man vaak niet heeft liggen. Daar zijn ze ook bij Renault gevoelig aan, want het heeft een afkeer voor dure elektrische wagens.

K-ZE for EU

Renault heeft zichzelf dan ook een streefdoel vooropgesteld, want het wil binnen 5 jaar een elektrische auto op de Europese markt brengen die zo'n 10.000 euro moet kosten. Alle pijlen lijken dan ook naar de K-ZE te richten, een compacte crossover die het merk momenteel in China aan de man breng en volledig elektrisch is.

Renault K-ZE Europa

Die K-ZE gebruikt een accu van 26,8 kWh en koppelt dat aan een petieterige elektromotor van zo'n 45 pk en 125 Nm. De range? 250 kilometer volgens de NEDC testmethode. In realiteit zal je eerder naar zo'n 150 à 170 kilometer kijken.

Dacia of Renault?

Nee, op cijfervlak klinkt deze auto niet indrukwekkend. Al is dit geen cijfermatig prestigemodel. Renault wil met deze K-ZE de elektrische auto betaalbaar maken voor het grote volk. Er wordt zelfs in de wandelgangen gefluisterd dat deze K-ZE de Dacia-badge opgespeld zal krijgen. Al twijfelen wij daar aan.

Renault K-ZE Europa

Hoe waarschijnlijk dit verhaal is? Dat valt moeilijk te zeggen. Al geloven we daadwerkelijk dat Renault serieus werk wil maken van dit model. Of het dan ook toevallig is dat de in China verkochte K-ZE op het autosalon van Parijs vorig jaar zijn onthulling kreeg? Uiteraard niet. Want Renault wou hoogstwaarschijnlijk aftasten wat Europese klanten van deze crossover vonden.

Laatst gepubliceerd

Reacties (16)

Plaats een reactie
RICHARD BOSMANS 19:56
afbeelding van RICHARD BOSMANS

Ik koop hem!

Menck 00:37
afbeelding van Menck

Best wel een - in meerdere opzichten - aantrekkelijke batterij op wielen, eigenlijk.

4g63 15:41
afbeelding van 4g63

Voor pakweg kleine 15000 euro: 6000 voor de batterij, 3 a 4d voor de motor en sturing; chasis, koets en interieur 3 a 4d.
Produceer m waar onderdelen en arbeidsuren één derde kosten dan hier en t zou zomaar kunnen.

Rico 20:08
afbeelding van Rico

Als je wil dat de klimaat beterd lig dat niet aan ons alleen begin met de grote. Maak een betaalbare wagen . En wij doen mee .wand de wagen hebben wij nodig om te werken. Dus maak er werk van en niet alleen beloven . Mensen zullen kopen aan die prijs en is goed voor de economie . De ene hand wast de andere . Ben benieuwd.

Uw reactie