Haalt Jaguar eindelijk middenmotor weer van onder het stof voor volgende F-Type?

Jaguar F-Type mid-engined rumor

De volgende generatie van de Jaguar F-Type zou wel eens een middenmotor kunnen krijgen, zo vertelde voormalig Jaguar-designbaas Ian Callum aan het Britse Autocar. Eerst staat er nog een update voor het huidige model op het programma.

Jaguar zou zo voor het eerst weer voor een model met middenmotor gaan sinds de XJ220 uit begin jaren 90. Voor het design loeren de Britten richting C-X75, de hybride conceptcar uit 2010 die een gastrol speelde in de Bondfilm Spectre (check de foto's in dit artikel). De volgende F-Type zou sowieso hybride of elektrisch worden.

Twee richtingen

Op dit moment kan Jaguar twee richtingen uit met de opvolger van de F-Type. De richting van het huidige model, met lange motorkap en de (elektro)motor klassiek voorin; of de richting van de C-X75, met middenmotor en batterijen centraal. Dat laatste draagt ook de voorkeur weg van de meeste Jaguar-ingenieurs, aldus Autocar.

Jaguar F-Type mid-engined rumor

Een groot struikelblok voor de F-Type-opvolger wordt wellicht het platform. De stevige investering in financieel turbulente tijden voor Jaguar Land Rover zou eventueel verlicht worden door gebruik te maken van het platform van de elektrische I-Pace. Een andere optie is een verdere samenwerking met BMW. Beide constructeurs voerden eerder al een paringsdans rond elektrische aandrijflijnen uit, en zouden bijvoorbeeld het platform van de volgende i8 kunnen delen.

Nog drie jaar

De huidige F-Type, die in 2013 op de markt verscheen, moet er alleszins nog even tegen kunnen. Nog drie jaar, zo wordt voorspeld, met een update die er binnenkort aankomt. Jaguars maniakale 5.0 V8 met compressor zou dan al plaats maken voor de 4.4 V8 met twee turbo’s van BMW.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie