Wil Toyota megaconstructeur worden met Subaru, Suzuki en Mazda onder haar vleugels?

Toyota Subaru Mazda Suzuki Group

Vergis je niet, Toyota is dé grootste autoconstructeur ter wereld. Er komen echter moeilijke tijden aan en Toyota lijkt het plan te hebben verschillende Japanse merken onder haar vleugels te beschermen om zo sterk te staan. Dat blijkt nog maar eens na een gerucht dat Toyota haar belang in Subaru serieus wil verhogen.

Eigenzinnig visionair en tevens jarenlang grote baas van FCA, Sergio Marchionne, wist het voor zijn overlijden nog te zeggen; de komende decennia zullen maar X-aantal grote autogroepen blijven bestaan. Anders gezegd: het is samenwerken of verzuipen. Dat weten ze bij FCA met Fiat, Chrysler en co in handen, dat doen ze bij de VW Groep samen met onder andere Seat, Audi en Skoda en ook de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie is geen onbekende.

Opkopen

Toyota, die lijkt nu ook de kaart van samenwerking te trekken. Straf, gezien het merk op zichzelf groot genoeg is om dé grootste autoproducent ter wereld te zijn. Barmhartige Toyota vreest er echter voor dat verschillende Japanse merken zullen verdwijnen als het niets onderneemt. Merken zoals Suzuki, Mazda en Subaru. In die eerste twee nam het al een belang van zo'n 10%, van Subaru heeft de gigant zelfs 17% van de aandelen in handen.

Toyota Subaru Mazda Suzuki Group

Dat laatste getal wil het nu oppompen over de 20%, volgens een bericht van Reuters. Daarmee wil Toyota volgens datzelfde bericht van Subaru een aangesloten onderneming maken. Het kan dan ook niet anders dat Toyota op termijn van Subaru een volwaardige dochteronderneming maken. Net zoals Skoda dat van Volkswagen is.Toyota lijkt de hand uit te reiken naar kleinere constructeurs uit haar thuisland.

Waarom?

Waarom? Kan je jezelf afvragen. Want als je toch de grootste bent, waarom zou je dan investeren in de kleintjes? Wel, schaalvoordeel. Want ook voor een groot merk kan het interessant zijn om samen te werken met de kleintjes. Stel je voor dat Toyota een nagelnieuw platform voor een elektrische SUV wil ontwikkelen. Dan is het handig wanneer verschillende kleine merken eveneens een duit in de ontwikkelingszak doen. Daardoor kost het Toyota minder geld én daarna is er een grotere afnamen. Want Toyota zal het platform niet enkel voor zichzelf bouwen maar ook voor de andere automerken.

Toyota Subaru Mazda Suzuki Group

Of het toevallig is dat we dit voorbeeld aanhalen? Hoegenaamd niet. Want Toyota en Subaru gaven eerder dit jaar te kennen de ontwikkelingspot te delen voor de ontwikkeling van een elektrische SUV. Het zit er dus niet aan te komen, het is al volop bezig. En haalt Toyota uiteindelijk Subaru, Mazda én Suzuki binnen, dan is er op dit moment geen enkele autogigant die daar tegenop kan.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 4 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
JL 11:45
afbeelding van JL

Ook nog niet zo maf. Verder ontwikkelingskosten delen en schaalvoordelen halen uit extra productie. En dan heeft de Toyota-groep mogelijk een merk voor heel premium of puur electrisch - Lexus -, een voor (wat) upmarket - Mazda -, een mainstream merk - Toyota zelf -, en een merk voor meer rugged/comfortvoertuigen - Subaru. De positionering kan ook anders en zal natuurlijk moeten evolueren doorheen de tijd.

4g63 11:16
afbeelding van 4g63

Vele kleintjes komen ook met andere ideeën af tov een groot log cruise schip zoals een multinational soms kan zijn.
Minder naïef hetzelfde volgen en sneller inspelen op verschillende zaken.
Het grote toyota kan ondertussen wat bijleren bij suzuki qua duurzaamheid, wie had dat 15j geleden verwacht.

Uw reactie