Ford Genk: 1.300 mensen verliezen baan bij 4 grootste toeleveranciers

ford genk personeel

Naast de 4.300 jobs in de fabrieken van Ford Genk zelf staan nog duizenden andere jobs bij toeleveranciers op het spel.

De vier fabrieken die rechtsreeks verbonden zijn met de Ford-fabrieken in Genk worden zwaar getroffen. Samen wordt er gevreesd voor 1.300 ontslagen bij de vier betreffende bedrijven.

SML Genk staat er relatief gezien nog het best voor, zij produceren niet enkel voor Ford maar ook voor Audi en andere klanten. De ABVV-afgevaardigde klinkt verontwaardigd, "vorig jaar werd er nog twaalf miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe lijnen voor de nieuwe modellen" luidt het. SML Genk zegt te zullen vechten in het voordeel van zoveel mogelijk jobs. Het is echter nog onduidelijk hoeveel van de 450 werknemers er op straat komen te staan als Ford wegvalt als klant. Het bedrijf maakt motoren, transmissies, achterassen en ophangingen. De productie voor Audi blijft gewoon doorgaan.

Bij IAC Genk wachten ze op verder nieuws. Het bedrijf monteert dashboards en consoles en had enkel Ford in haar klantenbestand. Daardoor lijkt het erop dat alle 300 werknemers hun job zullen verliezen. Volgens de ABVV-afgevaardigde van het bedrijf zal de productie dit jaar niet meer worden opgestart.

Ook bij Lear Genk zou zich hetzelfde verhaal dreigen af te spelen. Het bedrijf dat zetels produceert heeft net zoals IAC Genk enkel Ford in haar klantenbestand. Daardoor lijken ook hier alle 220 werknemers op straat te worden gezet. Het bedrijf zal op 13 november het werk hervatten, hoeveel mensen er effectief zullen opdagen is nog maar de vraag.

Syncreon was tot vandaag producent van dakhemels, pedalen, bekabeling en spiegels. En net als de twee voorafgaande bedrijven is ook hier Ford de enige klant. Bij Syncreon verliezen 280 mensen hun baan. In de loop van deze week zal de directie van het Limburgse bedrijf een speciale ondernemingsraad bij elkaar roepen over het verdere verloop.

Een eerste ruwe schatting gokt op een totaal van 5.000 ontslagen bij alle toeleveranciers. Hoe het staat met de vele andere bedrijven is voorlopig nog niet duidelijk. Het testcenter in Lommel legt morgen alvast het werk neer uit solidariteit.

foto: hbvl

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Cuore Sportivo 15:43
afbeelding van Cuore Sportivo

Ongelooflijk, en heel erg jammer.. Waar moeten al die mensen een andere job gaan zoeken?

B4 19:31
afbeelding van B4

In deze moeilijke tijden nog eens met velen je baan verliezen in dezelfde regio, gaat voor velen een zeer sombere tijd worden...

Mesoerrie 22:25
afbeelding van Mesoerrie

inderdaad. En dan mogen de transporteurs ook nog niet vergeten worden die alles JIT leveren...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws