Fisker verkocht aan Chinezen voor 149.2 miljoen dollar

fisker atlantic

Het failliete Fisker lijkt te zijn verkocht. Initieel leek Hybrid Tech Holdings het te halen met een bod van 25 miljoen dollar. Maar na interesse van Chinezen werd de veiling heropent en ging het geboden bedrag aanzienlijk omhoog.

Alles leek in kannen en kruiken te zijn voor Hybrid Tech Holdings, tot dat de Chinese onderdelenfabrikant Wanxiang zich kwam moeien. Wanxiang is geen onbekende naam. Het bedrijf nam destijds de acculeverancier A123 Systems over en wordt gezien als een van de oorzaken voor het faillissement van Fisker.

Hybrid Tech Holdings leek met een bod van 25 miljoen euro - een peulschil - voldoende op tafel te hebben gelegd om de restanten van Fisker op te kopen. Maar Wanxiang deed de rechter een aantrekkelijk voorstel waardoor die de veiling opnieuw opende, tot grote ergernis van het Fisker-management.

De Chinezen willen namelijk een deel van de schuld overnemen, de Fisker Karma blijven produceren in Amerika en een kleine Fisker crossover bouwen op basis van het Atlantic concept (foto inzet). En dat Wanxiang met geld zit mag duidelijk zijn. Ze verhoogden het bod naar 35.7 miljoen dollar, Hybrid Tech Holdings verdubbelde haar initiële inzet naar 55 miljoen dollar waarna Wanxiang het na 19 ronden afmaakte met een finaal bod van 149.2 miljoen dollar.

Officieel heeft de rechter zich nog niet uitgesproken over de zaak. Maar aangezien de veiling gesloten is en er dus niet meer geboden kan worden, lijkt het erop dat de Chinezen aan het langste eind trokken. Op 18 februari zal de rechter de overname al dan niet goedkeuren. Of ook de merknaam en logo in de prijs begrepen zijn is niet geweten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie