Peugeot 208 GTI 30th Anniversary: Met diff!

peugeot-208-30th-anniversary-01

Het lijkt wel of Peugeot heeft onze gebeden aanhoord. De 208 GTI 30th Anniversary krijgt een subtiele stijging in pk's en het heerlijke sperdifferentieel vanuit de RCZ R.

Het is dertig jaar geleden dat Peugeot met de 205 GTI op de proppen kwam. Een Hot Hatch die naam en faam verwierf door zijn heerlijk stuurgedrag. Anno 2014 heeft zijn spirituele opvolger, de 208 GTI, wat van die charme verloren. Tot nu, want voor het dertigjarige bestaan van de 205 GTI, gaan de jongens bij Peugeot Sport helemaal loos.

Sperren maar

Onder de kap is de motorische winst subtiel. Nog steeds zorgt de geblazen 1.6 THP-benzine voor de kracht. Al werd die opgeschroefd van 200 pk en 275 Nm naar 208 pk en 300 Nm. Winst genoeg om het kleine bakje 0,3 seconden sneller naar de honderd te stouwen. Dat sprintje doet deze 208 namelijk in 6,5 seconden.

Nee, noemenswaardiger onder die motorkap is het plaatsen van het Torsen-differentieel vanuit de RCZ R. Die moet er samen met de bredere spoorbreedte (vooraan 22 mm, achteraan 16 mm) en aangepast stuurwiel voor zorgen dat deze Peugeot terug de bochtenkoningfakkel kan overnemen van de Fiesta ST. Daarnaast werd ook het ESP en de tractiecontrole anders afgesteld zodat je er iets wilder mee kan omgaan. Om het geheel beter tot stilstand te krijgen werd er tenslotte ook nog een setje grotere remschijven gemonteerd.

peugeot-208-30th-anniversary-01

Peugeot 308 R Concept Light

Uiterlijk herken je de heetste 208 aan een kleurstelling die hij heeft gestolen van de 308 R Concept. Met name een matte zwart-rode kleuropstelling. Al kan je ook kiezen voor een wit-rode variant. 18-duims velgen maken het plaatje af. Binnenin krijg je volgens het Franse merk dan weer met alcantara beklede kuipstoelen. Al hebben we daar geen beeld van.

Eind dit jaar gaat de vurige rakker in productie. Daarna is het uitkijken naar de 208 R.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Carlos 15:31
afbeelding van Carlos

Ik kan haast niet wachten :-).

Nick 16:11
afbeelding van Nick

Cool maar wel wat opzichtig voor elke dag naar het werk te rijden met dat kleurpatroon :-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws