Jaguar F-Type met handbak en AWD is vroeg Sinterklaascadeau

jaguar-f-type-2015-handbakawd_01

Alsof de Jaguar-goden onze gebeden aanhoort hebben. De F-Type krijgt voor de puristen een handbak en voor de daily drivers vierwielaandrijving. Daarmee is het fijnste gerief uit Engeland net nog iets fijner geworden.

Tot op heden moest je steevast voor de ZF-automaat met acht trappen gaan in de F-Type. Jaguar zag zelfs geen markt voor puristen die liever met handbak rondreden. Echter onderschatte het merk zelf wat het succes van haar sportwagen. Daarom komen ze alsnog met een variant uit waarbij je zelf in de bak kan roeren. Zonder over één nacht ijs te gaan blijkbaar, want de handbak moest kunnen tippen aan het rijplezier van de F-Type.

Close-ratio handbak

ZF levert de handbak met zes versnellingen voor de V6-modellen van Jaguar. Dat las je goed, de ruwe V8's blijven gebruik maken van de automaat. Waarmee Jaguar openlijk toegeeft dat de V6 eigenlijk dé motor is om te hebben als je graag steviger rondtoert met de F-Type. Daarenboven komt er nog een beperking, want wil je de handbak koppelen aan het gloednieuwe AWD-systeem, dan kom je van een kale reis terug.

jaguar-f-type-2015-handbakawd_01

Het systeem zou daarbij zo'n 10 kilogram lichter wegen tegenover de automaat en goedkoper zijn. Verdere specificaties zijn nog niet bekend.

Vierwielaandrijving ook van de partij

Vanaf volgend jaar zal je ook vierwielaandrijving kunnen krijgen op de F-Type. Een systeem dat steevast wordt gekoppeld aan de automaat en standaard 100 procent van de kracht naar de achterwielen sturen. Indien nodig kan er tot 50 procent van de kracht naar de voorwielen gaan. Daarmee poogt Jaguar vast te houden aan het rijgedrag van de F-Type. Nadelig is het meergewicht van het systeem. Dat is gelijk aan ruwweg een extra passagier (80kg).

jaguar-f-type-2015-handbakawd_01

Uiterlijk herken je de AWD-variant aan het logootje achterop, de nieuwe motorkap en de iets hogere rijhoogte doordat het systeem plaats moet hebben aan de voorwielen. De F-Type met handbak? Die herken je natuurlijk aan de handbak binnenin. Het leven kan soms simpel zijn.

Elektrische sturing

Iets meer onder de rader zal Jaguar ook vanaf volgend jaar de F-Type uitrusten met een elektrische sturing. Exit hydraulische sturing dus, al belooft Jaguar dat de rijprestaties dezelfde blijven. Het geeft ons alleszins weer een rede om heel het gamma te rijden...

jaguar-f-type-2015-handbakawd_01

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie