Hyundai i30 Turbo is Veloster Turbo voor volwassenen

hyundai-i30-turbo-2014_03

Is zo'n Veloster Turbo toch iets té opzichtig voor jou met zijn absurde styling? Dan heeft Hyundai een oplossing klaar. Het lepelt namelijk de 1.6-liter T-GDI met 186 pk in de carrosserie van de i30. Een carrosserie die ze toch niet ongemoeid konden laten.

Wou je een Hyundai Hot Hatch, dan moest je tot voor kort opteren voor de Veloster Turbo. Een - op z'n minst gezegd - redelijk opzichtig gebakje. Hyundai duwt nu die GDI-motor met turbo in de i30 en doopt de wagen - niet geheel onverwacht - om tot i30 Turbo. Met 186 pk en 265 Nm geen cijfers om mee te dingen met de grote jongens zoals de Renault Mégane R.S., maar dat zal ook het doel niet zijn van deze wagen. Bezie hem eerder als een Kia Pro_Cee'd GT-light. Al klinkt dat eigenlijk negatiever dan het is. Want met een sprintje naar de honderd in 8 seconden en een topsnelheid van 219 km/u is het geen traag geval.

Met trainingspak

Net zoals zijn Koreaans broertje, de Pro_Cee'd GT & Cee'd GT krijgt de i30 een strak trainingspak aangetrokken. Dat visualiseert zich in een meer uitgesproken voorbumper met onderspoiler en een diffuser achteraan. Eéntje die gezelschap krijgt van twee uitlaatdempers. Afwerken doet Hyundai met een knap setje lichtmetalen velgen van 18-inch.

hyundai-i30-turbo-2014_03

Onderhuids zorgen de Zuid-Koreanen er dan weer voor dat het geheel een stuk strakker stuurt. Het is te zeggen, de wagen werd ontwikkeld nabij de Nürburgring. Het resultaat is een sportievere ophanging - een beetje vaag, we weten het -, een sneller reagerende stuurinrichting (2,78 omwentelingen) en schijfremmen die een maatje gegroeid zijn tot 300 millimeter vooraan en 280 millimeter achteraan.

O ja, moest je interesse hebben in een Turbo Turbo stationwagen, dan moeten we je teleurstellen. De i30 Turbo komt er alleen als drie- en vijfdeurs.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Waxweazel 12:48
afbeelding van Waxweazel

180-185 pk in een C-segmenter is een normale waarde voor een echte GT.
Geen overdreven veel pk, wel genoeg koppen en een licht verhard onderstel. Meer moet een GT niet hebben in deze klasse.

JanMijnBotte 13:19
afbeelding van JanMijnBotte

Hebben jullie enig idee wanneer deze in de showroom staat?

Pieter A. 13:34
afbeelding van Pieter A.

Dat wordt niet vermeld in het persbericht.

De facelift van de i30 is vanaf maart 2015 beschikbaar bij de dealer. Of ook de Turbo er dan al zal zijn, is me nog niet duidelijk.

Onze redacteur Yves is op dit moment in het Europees hoofdkwartier van Hyundai waar hij de lanceringen live meemaakt. Je mag vanavond of morgen dus veel meer details en live foto's verwachten !

B4 23:31
afbeelding van B4

Aangezien de i30 Turbo in januari zijn werelddebuut zal beleven in Brussel, is de kans groot dat die wel naar ons landje komt...

JanMijnBotte 18:09
afbeelding van JanMijnBotte

Op het Salon heb ik de wagen vergeleken met de Kia C'eed GT, en dan vind ik de Kia toch veel leuker afgewerkt.
De Hyundai viel me eigenlijk wat tegen op het eerste zicht.

Ed 13:19
afbeelding van Ed

De turbo is er ook vanaf Maart, ik heb er namelijk 1 besteld en ergens in April zou ik hem hebben.

Uw reactie