Dit is Volvo's gebruikersinterface voor zelfrijdende wagens

volvo-intellisafe_01

Volvo heeft haar gebruikersinterface voorgesteld voor haar autonoom rijdende wagens. Het systeem werd gedoopt tot IntelliSafe Auto Pilot en zal in 2017 door 100 klanten gebruikt worden in een proefproject op de openbare weg.

De technologie voor zelfrijdende wagens ligt - laat ons eerlijk zijn - al een tijdje in de rekken klaar. Echter moeten de omgeving nog in orde worden gebracht. Dan hebben we het niet alleen over wegen, steden en wettelijke regels, maar ook over de gebruikersinterface. Dat laatste heeft Volvo nu onthuld. Rijd je binnen enkele jaren met een autonome Volvo, dan beschik je over IntelliSafe Auto Pilot. Volgens de Zweden alvast het meest gebruiksvriendelijke systeem ooit ontwikkeld.

Lepeltje trek

Wanneer een chauffeur op een stuk weg komt die autonoom rijden toelaat, dan zal de wagen via het systeem een melding geven en groene lichtjes laten knipperen op de schakelpeddels achter het stuur. Druk je beide peddels naar je toe, dan rijdt de wagen van zelf en kan je jouw iPad, krant, scheermachine boven halen.

volvo-intellisafe

Nader je het einde van de 'autonome weg', dan krijg je een countdown van 60 seconden om de wagen terug over te nemen. Doe je dat niet binnen die tijd, dan zet de wagen zich zelf veilig aan de kant.

Göteborg, de bakermat voor zelfrijdende auto's

De nieuwe interface - en technologie - vindt initieel zijn weg naar 100 XC90's. Die zullen in 2017 door inwoners van het Zweedse Göteborg gebruikt worden in een eerder voorgesteld proefproject voor zelfrijdende auto's waarbij de gehele stad wordt aangepast aan de wagens.

Blijkt het proefproject een compleet succes te zijn, dan is het een kwestie van regelgeving en wetten globaal aan te passen. Daarna houdt niets constructeurs tegen om zelfrijdende auto's te lanceren...

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws