Volkswagen moet stapje opzij zetten voor Renault op Belgische automarkt

renault-megane-gt-2015_01

Zo'n half miljoen auto's werden er vorig jaar ingeschreven in België, Renault wist daarbij de meeste exemplaren aan de man te brengen. Waarmee het Franse merk over het Duitse Volkswagen springt. Dat blijkt uit cijfers van Febiac.

In 2015 werden in België maar liefst 50.040 nieuwe Renaults ingeschreven. Waarmee het Franse merk een marktaandeel van 10 procent kan optekenen. Op stek twee staat ongeacht heel de Dieselgate-affaire Volkswagen met 47.780 inschrijvingen. Tegenover 2014 verkocht het Duitse merk evenwel 2,7 procent minder wagens. De derde plaats toont de premiumgezindheid van de Belgen, want met 37.238 inschrijvingen neemt BMW dat schavot in. In 2014 stond het merk nog op plaats 5.

De procentuele winnaars

Nu de cijfers beschikbaar zijn is het ook altijd interessant om even te kijken naar de groei in verkoop van sommige merken. Zo verkocht Infiniti dit jaar maar liefst 120 procent meer wagens, waarmee het van 48 inschrijvingen (2014) naar 106 stuks gaat (2015). In de totaalverkoop uiteraard nog altijd peanuts. Jeep, die zag haar verkoop dan weer stijgen met 115 procent, van 1.085 exemplaren naar 2.334 stuks. Wees er maar zeker van dat de Renegade daar iets mee heeft te maken.

 tesla-model-s

Smart kan dan weer uitpakken met een verdubbeling, want werden er in 2014 nog 673 exemplaren ingeschreven, dan was 2015 goed voor 1.352 stuks. Ieders favoriete elektrofabrikant, Tesla, die kan uitpakken met een stijging van 57 procent. In ruwe cijfers vertaald zich dat naar 820 inschrijvingen in 2015 tegenover de 521 van 2014.

De verliezers

Waar er winnaars zijn, vind je natuurlijk ook verliezers. Niet geheel onverwachts is de grootste verliezer Lancia. Het Italiaanse merkt trekt zich namelijk stelselmatig terug uit onze contreien en biedt momenteel enkel nog de Ypsilon aan. Dat laat zich voelen in de cijfers, want tegenover 2014 waren er vorig jaar maar liefst 53 procent minder inschrijvingen.

citroen-c4-cactus

Citroën deelt ook in de klappen, want die zagen hun inschrijvingen dalen met 13 procent. Desalniettemin blijft het Franse merk stevig verankerd in de top 10 met een stek op nummer 8. Daarnaast zijn het twee Aziatische constructeurs die de grootste mincijfers moeten voorleggen. Toyota noteert in 2015 een daling van -12,9 procent en Kia zit op gelijke tred met -12,4 procent.

febiac-autocijfers-inschrijvingen-2015
Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 6 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Ponrow 11:32
afbeelding van Ponrow

En dan maar klagen dat we nergens geld voor hebben maar rijden wel grotendeels "premium" wagen...

Sven 11:38
afbeelding van Sven

ik ben alvast benieuwd naar het aandeel van de 2 Active Tourer, wanneer die specifieke cijfers binnen een paar weken worden vrijgegeven door Febiac.

Mathieu 12:47
afbeelding van Mathieu

Das juist, maar moest je eens weten hoeveel mensen een lening aangaan voor een wagen...

Trouwens, ik zou eens willen weten hoeveel van die premium wagens van de laatste 4j er wel of geen bedrijfswagen zijn... Van de merken BMW, Audi en Mercedes bijvoorbeeld. Bij Arcelor Mittal bijvoorbeeld (staalverwerkend bedrijf met +/- 4000 man) kunnen nu alle arbeiders een bedrijfswagen vragen. Waarschijnlijk niet met tankkaart, maar toch...
Zelf werk ik in een gebouw met een 6 à 7 tal bedrijven en een ondergrondse parking, wel volgens mij is 3/4e van die ondergrondse parkeergarage gevuld met bedrijfswagens. En neen, ik heb geen bedrijfswagen ;-) Veel jonge twintigers met een BMW 1 bijvoorbeeld. Maar ook veel andere merken en met een leasing sticker of sticker van bedrijf.

Jos D. 17:31
afbeelding van Jos D.

Dat zijn er heel wat. Zonder de lease markt zouden Audi, BMW en Mercedes heel wat minder wagens verkopen. Meestal gaat het ook om de bescheiden versies die tegenwoordig nog amper vooruit te branden zijn. Maar ja, zolang er maar 4 ringen, een propellor of ster op staat, is het al lang goed :-)

Kevin 11:42
afbeelding van Kevin

Het gaat terug beter met de autoverkoop, dat is wel goed nieuws.

Stealth 21:44
afbeelding van Stealth

Lage plaats van Jaguar en Honda vallen mij op en verbazen mij enigszins. En ook dat er veel Porsches verkocht worden en tien keer zoveel Ferrari's dan McLarens.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws