Dit zijn de 5 veiligste auto's voor voetgangers

mazda-mx-5-ncap

Euro NCAP, de onafhankelijke veiligheidsorganisatie, heeft een resem auto's aan een voetgangerstest onderworpen. Waardoor ze voor de verandering eens niet nader kennis moesten maken met een muur. Welke wagens het veiligst zijn om tegen aan te lopen (al raden we dat ten stelligste af)? Een onverwachte top 5.

Constructeurs investeren niet enkel miljoenen in de ergonomie van wagens, maar ook in de veiligheid. Want ongelukken zijn op dit moment nog steeds niet onvermijdelijk. Steeds meer van die aandacht gaat naar de veiligheid voor zwakke weggebruikers bij een aanrijding. Niet gek als je weet dat 14 procent van de jaarlijkse verkeersdoden in Europa het gevolg zijn van een aanrijding met een voetganger. Euro NCAP onderwierp een resem wagens aan de 'voetgangerstest' en presenteert daarop gebaseerd de 5 veiligste wagens die je kan kopen voor zwakke weggebruikers.

Het veiligheidsorgaan hield daarbij rekening met mogelijk schade aan hoofd, bekken en benen. Het resultaat werd gedestilleerd naar een score op 100%. Hieronder de top 5.

5: Mazda CX-3 - 83%

mazda-cx-3-ncap

De CX-3 weet als enige crossover de top 5 te behalen. Want de vormgeving van hogere voertuigen is meestal niet gunstig voor de overlevingskansen van zwakke weggebruikers. Nu ja, de crossover is natuurlijk eigenlijk maar een opgepompte Mazda3.

4: Volvo V40 - 88%

volvo-v40-airbag

Een veiligheidslijstje zonder Volvo er in? No way! De V40 is de absolute winnaar op het vlak van hoofdbescherming. Zowel voor volwassenen als kinderen. Niet gek als je weet dat de Zweed een airbag heeft die bij een aanrijding voetgangers opvangt.

3: BMW Z4 - 91%

 bmw-z4-ncap

De Duitse roadster haalt dan tegenwoordig nog maar 3 sterren, op vlak van voetgangersveiligheid zit hij bij de top. Straf, dat een 'ouder' model de enige Europeaan is die zich de lijst kan binnendringen.

2: Infiniti Q30 - 91%

infiniti-q30-ncap

Onderhuids een Mercedes A-Klasse, al weten de Japanners blijkbaar een meer impactvriendelijke carrosserie over de techniek te draperen. Vooral de beenbescherming is uitmuntend bij de Q30.

1: Mazda MX-5 - 93%

mazda-mx-5-ncap

Inderdaad, niet enkel de leukste roadster die je momenteel kan kopen, ook nog eens de veiligste. Althans voor zwakke weggebruikers. Op alle vlakken kon de Japanner knappe resultaten neerzetten.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws