Suzuki gaf 16 wagens foutief verbruikscijfer... per ongeluk

suzukisjoemel

Na de geruchten deze ochtend heeft Suzuki officieel te kennen gegeven foutieve verbruikscijfers te plaatsen bij maar liefst 16 modellen. Al deden ze dit naar eigen zeggen zonder het te weten.

Japanse constructeurs hadden tot vandaag om te bewijzen aan de overheid dat er niet gesjoemeld werd met verbruikscijfers. Dit omdat Mitsubishi eerder vorige maand te kennen gaf dat ze Japanse testen slim omzeilden. Suzuki bekent nu schuld en weet officieel te zeggen dat maar liefst 16 auto's op de thuismarkt verkeerde cijfers op hun informatiefiche hebben staan.

Volgens Suzuki zonder het zelf te weten en kwam de foutieve informatie pas naar boven tijdens het onderzoek. Hoe dat kan? Wel, in plaats van de weerstand van de auto te meten tijdens een test werden alle componenten (zoals banden, aandrijflijn, remmen,...) apart gemeten en in een formule gegoten om tot het verbruik te komen. Dit, naar eigen zeggen, omdat hun Sagara-testcenter hoog op een berg nabij de zee ligt en de omstandigheden er niet altijd gunstig zijn.

Minimale afwijking

In één adem weet Suzuki ook nog te zeggen dat er inderdaad een afwijking is, maar dat het binnen de meetafwijking gaat. Gelukkig voor het merk, want Japan is er op gebrand om orde op zaken te stellen.

Specifiek gaat het over volgende 16 modellen:

Alto
Alto Lapin
Wagon R
Hustler
Spacia
Every
Carry
Jimny
Solio
Ignis
Baleno
SX4 S-CROSS
Swift
Escudo 2.4
Escudo
Jimny Sierra

Europese varianten van bovenstaande wagens zouden evenwel conform de regelgeving zijn omdat we hier een andere test hanteren dan in Japan.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie