Belgen zijn Europees kampioen linksrijden! [Vraag]

auto_rijden

Nee nee, niet Europees kampioen voetbal, volleybal of hockey maar Europees kampioen rechts inhalen.

Nu vragen wij ons af of het probleem bij het rechts inhalen ligt of bij het linksrijden zonder reden. De wet verplicht nochtans om zo rechts mogelijk te rijden, of niet?

wat zegt de wet

Volgens wet artikel 9.3.1. moet er zo rechts mogelijk worden gereden (en wij quoten: Elke bestuurder die de rijbaan volgt moet zo dicht mogelijk bij de rechterrand van die rijbaan blijven, behalve op pleinen of om de aanwijzingen van de verkeersborden F13 en F15 op te volgen). Voor veel chauffeurs is het een hele frustratie dat een andere bestuurder links blijft rijden waardoor er zeer regelmatig rechts wordt ingehaald. Om even duidelijk te zijn: Rechts inhalen is ook een overtreding.

Zeker 41% van de Belgen geeft toe dat ze weleens rechts inhalen en dit is 10% meer dan het Europees gemiddelde. Naast het rechts inhalen scoren Belgen ook sterk op het claxonneren en te snel rijden ook al is het algemeen geweten dat snel rijden een belangrijke doodsoorzaak is. Nog een leuk weetje bij het claxonneren is dat Spanjaarden en Italianen hun toeter toch nog net wat meer gebruiken, dat is waarschijnlijk te wijden aan dat zuiders temperament.

Halen jullie al eens rechts in?

Auteur: Auteur: Kenny
Reacties: 20 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (20)

Plaats een reactie
Ponrow 14:41
afbeelding van Ponrow

Op een zonnige zondag namiddag op de E313 richting Antwerpen met cruisecontrol op 120 ga je er veel voorbij langs rechts zonder je het eigenlijk beseft...

dave 17:44
afbeelding van dave

rechts inhalen?
we worden constant verplicht dit te doen.
het is onlogisch dat diegene die rechts rijd verplicht wordt onnodige manoeuvres uit te laten voeren door de bezetting van onbekwame chauffeurs op het linker, maar vooral de middenrijstrook.
ik vind rechts inhalen dan veel veiliger voor mij.
linker en middenvakhangers hun rijbewijs is een tijdje laten inleveren, wanr ze laten duidelijk blijken met hun asociaal gedrag dat ze van het verkeer geen kaas hebben gegeten.

Vish 19:22
afbeelding van Vish

Ik haal constant rechts in. Als er plaats is, zet ik mezelf rechts en rij ik mijn snelheid (meestal 110). Wanneer ik dan iemand inhaal omdat die in't middag trager rijdt. Da's dan spijtig... en compleet idioot.

Vroeger (vooral in frankrijk) toen ik wat meer een heethoofd was, ging ik van uiterst rechts soms laat naar links en vlak voor de andere zijn neus terug naar links. Maar ondertussen zijn we beschaafder geworden. :)

Doohie 21:00
afbeelding van Doohie

De grootste oorzaak van fileleed komt door midden & lingsrijders.
Hiermee bedoel ik uiteraard dat het rechtervak volledig vrij is.
Begrijp niet dat de verkeerspolitie hier niet strenger op toekijkt.
Tuurlijk mag je niet rechts inhalen maar doe je het niet dan sta je binnen enkele minuten met 7 wagens aan te sluiten op het derde vak te wachten tot je er voorbij geraakt...vooral ergerlijk als je ziet dat het rechtervak kompleet vrij is.

Sven772 21:43
afbeelding van Sven772

Ik zit met een vraag: inhalen is een manoeuvre denk ik, m.a.w. van rijvak of van richting veranderen. Als ik reeds een tijdje rechts rij, en zo een linksplakker rechts voorbij rij, dan voer ik toch geen manoeuvre uit, of wel? Ben ik dan technisch gezien rechts aan het inhalen en strafbaar of niet?

Techno Patat 23:30
afbeelding van Techno Patat

Ja en ja! Je doet inderdaad geen manouvre maar het is wel verboden! In de States heb je wel het 'keep your lane' principe waar je je vak mag aanhouden om het aantal manouvres te beperken, maar hier niet dus... een regel die ze wel mogen invoeren vind ik, net als het rechts afslaan door rood licht als het veilig kan. Zou veel miserie schelen..

Sven772 07:34
afbeelding van Sven772

Bedankt, dan zal ik verder braafjes links inhalen en me daarna terugplooien op het rechtse rijvak.

Techno Patat 08:49
afbeelding van Techno Patat

Ik doe het ook ze ;-)! Soms zou ik eens enorm m'n best doen en van het eerste vak naar het derde en direct terug naar het eerste maar eerlijk gezegd als er een pech strook is zodat ik nog veilig kan uitwijken moest er iemand toch opschuiven zijn die pipo's mij de moeite niet waard zie ;-)!

Gisterenavond nog de E17 afgereden en een 10-tal km's enkel op het eerste vak gebleven en allemaal fransen en hollanders ingehaald die op een perfect lege autostrade in het midden reden :o!

Mathieu 12:35
afbeelding van Mathieu

Techno Patat, dit klopt niet! Als je al enige tijd constant rechts rijdt, en er zijn tragere bestuurders die links van u rijden, dan mag je zonder je snelheid te verhogen deze bestuurders inhalen! Dit is eergisteren zelfs op televisie geweest! In principe is dit geen manoeuvre.

Techno Patat 15:18
afbeelding van Techno Patat

Ahja is't echt? Amai waarom is iedereen dan altijd zo kwaad op mij :p?

berre 22:13
afbeelding van berre

Ik vraag mij af wat de regels zijn in file-situaties.

Doe dagelijks E40 Gent-Brussel en blijf over het algemeen op het rechter vak omdat dat gewoon vlotter gaat...

Als midden en linker vak stil komen te staan of vertragen kan ik meestal rechts nog een pak verder rijden (echt te zot voor woorden soms).

Overtreding of niet?

UNSTABLE_CARPORT 23:40
afbeelding van UNSTABLE_CARPORT

@Sven772
Rechts voorbijrijden is idd inhalen. Rechts inhalen mag dan weer bij drukker verkeer/file, rijvakken met verschillende bestemming, in de bebouwde kom.

Lang leve de spitsstrook! Zo heb ik al tientallen bestuurders rechts ingehaald, maar zonder spitsstroken ook. Het is wel altijd opletten geblazen.

Soms haal ik op een ostentatieve manier een middenvaksrijder in: uiterst rechts rijden > uiterst links en inhalen > weer uiterst rechts rijden. Meestal hebben die bestuurders het dan wel door dat ze middenvaksrijders zijn.

En toeteren doe ik ook veel 0:-)

Mathieu 12:37
afbeelding van Mathieu

Klopt niet! Als je al enige tijd constant rechts rijdt, en er zijn tragere bestuurders die links van u rijden, dan mag je zonder je snelheid te verhogen deze bestuurders inhalen! Dit is eergisteren zelfs op televisie geweest! In principe is dit geen manoeuvre.

Alfred 17:26
afbeelding van Alfred

Het nieuws is niet altijd een bron van goede informatie. Op basis van welk artikel zou het in zo'n situatie wel mogen dan? Ik ga akkoord dat het te onnozel voor woorden is dat je rechts zou moeten afremmen, maar ik vind geen uitzondering in de wegcode tot nu toe... Zou wel handig zijn, want ik irriteer me er ook vaak aan :)

Mathieu 14:03
afbeelding van Mathieu

https://nieuws.vtm.be/binnenland/belg-kampioen-rechts-inhalen

In het VTM nieuws door de woordvoerder van VAB, vanaf sec 55 ongeveer komt de uitleg.

Sven772 17:16
afbeelding van Sven772

Ai, hier zijn we precies nog niet aan uit... Autofans, misschien eens een beroeps in deze materie hier zijn zegje laten doen, of Mathieu, een link naar de uitzending waarover je spreekt? Ik heb de uitzending niet gezien, maar zal voor alle zekerheid tijdens het rechts voorbijrijden kijken of er geen politie zichtbaar is, en zorgen dat ik naar de pechstrook kan uitwijken wanneer de linkspippo zich net naar rechts terug zou plooien als ik hem voorbij rij.

andre123 18:50
afbeelding van andre123

inderdaad ,ik heb de bewuste uitzending ook gezien,daarin is heel duidelijk gezegd dat wanneer je uiterst rechts rijd,iemand voorbijrijden geen inhaalmaneuver is.ikzelf heb het reeds meermalen meegemaakt,rechts rijden tegen 120 en een tiental km verschillende wagens passeren,trouwens hoevelen gaan van een tweevakbaan op een drievak ineens tegen 100 a 110 ineens in het middenrijden,?ok wat op tv gezegd wordt zal wel niet altijd juist zijn,maar op internet wel zeker?hoog tijd dat dit eindelijk eens serieus uitgeklaard wordt

Mathieu 14:04
afbeelding van Mathieu

https://nieuws.vtm.be/binnenland/belg-kampioen-rechts-inhalen
In het VTM nieuws door de woordvoerder van VAB, vanaf sec 55 ongeveer komt de uitleg.

Adriaan 14:14
afbeelding van Adriaan

Na het zien van dat filmpje ben ik er niet veel wijzer uit geworden, rechts inhalen kan een boete opleveren van 115euro, maar om dan 20 seconden later te zeggen dat het mag?
Als ik er dan de wegcode op ga nalezen, lees ik dit:
"16.3. Het inhalen geschiedt links.

Het inhalen geschiedt echter rechts wanneer de in te halen bestuurder te kennen heeft gegeven dat hij voornemens is links af te slaan of zijn voertuig op te stellen aan de linkerkant van de openbare weg en zich naar links begeven heeft om deze beweging uit te voeren."

Sven772 15:35
afbeelding van Sven772

Ik begrijp uit het filmpje dat ik op het rechtse rijvak mag blijven doorrijden tegen een constante snelheid, en als ik daarbij iemand voorbijrijd die links rijdt, dat dit niet als rechts inhalen beschouwd wordt.... en nu de hamvraag van Alfred, is wat in het nieuws komt betrouwbaar... . Maar ik zie mijn vraag voor mezelf beantwoord, ik zal indien ik er vertrouwen in heb gewoon rechts voorbijrijden indien de linksrijder echt pertinent verkeerd op een linkser vak rijdt. Merciekes!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws