Toyota gaat open source met Linux

toyota-camry-2017_01

Binnenkort zelf wat lijnen code schrijven om de lay-out van je Toyota-infotainmentsysteem naar je goesting te zetten? Het zou wel eens goed kunnen. Want de Japanners gaan Linux.

Jan en Trees in de straat zullen er niet meteen van wakker liggen maar voor verschillende constructeurs is het ontwikkelen van een structuur achter alle elektronica een ware opdracht. Want zijn we allemaal Windows op onze computer en Android op onze Smartphone gewoon, dan moeten infotainmentsystemen in auto's natuurlijk ook op een besturingssysteem draaien. Die systemen zijn vaak zelf ontwikkeld door het automerk en zorgen er voor dat toeleveranciers specifiek voor een systeem moeten coderen. Tijdrovend en duur, op z'n minst.

Toyota tracht hier een einde aan te brengen, door een Automotive Grade Linux (AGL) te implementeren in haar toekomstige wagens. Linux is - simpel gezegd - een besturingssysteem zonder slot, waardoor je zelf kan aanpassen en implementeren waar je zin in hebt. Gevaarlijk voor amateurs, uitermate handig voor professionele ontwikkelaars. Hamvraag blijft natuurlijk hoe goed zo'n systeem is bestand tegen hackers. Al omzeilt Toyota dat gevaar wat door Linux enkel te laten lopen op systemen die geen mobiele connectie hebben.

De nieuwe Camry voor de VS zal de eerste wagen zijn die op Linux loopt. Toyota werkt hier trouwens niet alleen aan, want ook Mazda, Suzuki en de Daimler-groep werken mee aan de AGL-software.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws