Volvo laat voertuigen real time met elkaar praten voor verhoogde verkeersveiligheid

volvo-car-to-truck-communication_02

Volvo Cars en Volvo Trucks gaan voertuiggegevens delen in real time voor een betere verkeersveiligheid. In mensentaal; zet een XC90 zijn alarmlichten aan, dan zal de FH-vrachtwagen 500 meter achter de XC90 op de hoogte worden gesteld. Nooit meer staartbotsingen in file's, één van de mogelijke resultaten.

Car to X communicatie, er wordt al lang over gesproken. Want als alles op de baan met elkaar kan praten (van auto's over verkeerslichten tot vrachtwagens), dan creëer je een betere en veiligere doorstroom. Volvo wil nu een voortrekkersrol spelen door haar vrachtwagens en auto's in real time gegevens met elkaar te laten delen. Een cloudgebaseerd systeem dat bestuurders kan waarschuwen voor gevaren in de buurt.

Specifiek: Zodra een Volvo met deze technologie de alarmlichten aanzet (lees: de 4 pinkers), wordt er een versleutelde waarschuwing gestuurd naar alle Volvo’s in de buurt die met de cloudservice zijn verbonden om mogelijke ongevallen te helpen voorkomen. Dit is bijzonder interessant bij blinde bochten, op heuveltoppen en uiteraard: in fileverkeer.

volvo-car-to-truck-communication

Niet geheel nieuw trouwens dit systeem, want vanaf 2016 zit dit Hazard Light Alert-systeem al standaard op de 60- en 90-famile en de nieuwe XC40 in Zweden en Noorwegen. Nu laat Volvo dus ook haar vrachtwagens toe 'op de cloud'. Een logische keuze, want des te meer voertuigen communiceren, des te beter gevaren vastgesteld kunnen worden. Volvo nodigt dan ook andere automerken uit om mee op het systeem te zeilen.

Kleine kanttekening: Het systeem zal enkel beschikbaar zijn in Noorwegen en Zweden. Mijnheer Ben Weyts, we raden je aan om dit spel snel naar België te halen.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws