Ford Mustang, Lotus Exige en Subaru BRZ plukken vruchten van WLTP-cyclus

WLTP-grote-motoren

Dat er ook een positief verhaal vast hangt aan heel het WLTP-avontuur. Vooral dan bij stevig gemotoriseerde rakkers. Een expertisebureau ging aan de slag met een Mustang V8, Lotus exige en Subaru BRZ en kwam tot de vaststelling dat ze in de WLTP-cyclus plots een stukje groener zijn. Handig voor toekomstig inschrijvingsgeld natuurlijk.

We moeten er geen doekjes om winden, constructeurs hebben jarenlang software voor motoren ontwikkeld die zo goed mogelijk om weet te gaan met de verouderde NEDC-cyclus. Die cyclus bracht motoren vaak niet realistisch onder belasting (traag accelereren met een voorverwarmde motor, bijvoorbeeld) waardoor we tot het huidig verschil komen tussen testcijfers en reële cijfers.

Het gevolg is natuurlijk dat de nieuwe WLTP-cyclus, die motoren wel onder druk zet, soms een positief effect kan hebben op auto's die weinig rekening houden met hun CO2-uitstoot (lees sportwagens). Onderzoeksbureau Autovista ging aan de slag met een Mustang V8, Lotus Exige en Subaru BRZ en kwam tot de vaststelling dat die redenering ook klopt.

wltp-mustang-2018

Zo komt een manuele Mustang met V8 plots onder de 275 g/km CO2 te liggen, bij een Exige daalt de opgegeven CO2-uitstoot met bijna 20 stuks! Ook frappant; de BRZ met automaat komt dan weer slechter uit het verhaal. Al is het natuurlijk al een overtreding om een Subaru BRZ met automaat te nemen...

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie