Honda wil Britse fabriek sluiten, 3.500 banen bedreigd

honda-civic-swindon-production

Honda wil de Britse fabriek in Swindon sluiten. Na eerdere geruchten bevestigen de Japanners dat daarmee 3.500 banen op de tocht staan.

In de Honda-fabriek wordt zowat 10 procent van de Britse autoproductie - jaarlijks 1.500.000 exemplaren - verwezenlijkt. Volgens de Britse Minister van Handel gaat het om een commerciële beslissing die gebaseerd is op de grote veranderingen in de wereldwijde markt.

electric exit

Ook Honda zelf bevestigt dat de beslissing niet terugleunt op de Brexit-plannen van het Verenigd Koninkrijk. “We zitten in een positie waar onze investeringen en focus zich moet verplaatsen naar een andere locatie, weg van het Verenigd Koninkrijk,” klinkt het in een reactie aan de Britse BBC. “De belangrijke uitdagingen rond elektrische rijden nopen Honda zijn wereldwijde productie te herbekijken, en de activiteiten te bundelen in regio’s waar het verwacht hogere productievolumes te zullen hebben.

In het Britse Swindon wordt vandaag de Civic gebouwd, en dat al sinds 1994. Eerder liepen ook de Jazz en Accord er van de band, net als de CR-V. De productie van die laatste werd vorig jaar al weggehaald uit Swindon.

De sluiting is echter niet voor morgen, pas in 2022 trekken de werknemers voor het laatst de deur achter zich dicht.

importtax

Vanwege een deal met Japan kunnen auto's van daaruit naar Europa worden ingevoerd zonder extra importtaksen. Stapt het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de EU, dan wacht er een importtaks van 10 procent op import van Britse wagens. Vandaag zijn 8 op 10 geproduceerde Britse wagens voorzien voor export. Het is niet voor niets dat Nissan eerder al besloot de productie van de X-Trail daar weg te halen, dat Jaguar Land Rover duizenden banen schrapte en in Tsjechië een nieuwe fabriek optrok, en dat ook Ford en Toyota weg willen uit de UK.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws