Volvo gaat verregaand chauffeurs monitoren

volvo camera veiligheid

Volvo is klaar met een systeem dat chauffeurs kan monitoren op vermoeidheid, afleiding, alcohol- en druggebruik. Vindt de auto dat die chauffeur niet meer capabel is om te rijden, dan parkeert hij zich autonoom langs de weg.

Het is Volvo menens in haar strijd naar nul verkeersslachtoffers in de nabije toekomst. Stap één is er voor zorgen dat er vanaf 2020 geen dodelijke slachtoffers meer vallen in een Volvo. Daarvoor introduceert het Zweedse merk vrij indrukwekkende maatregelen. Zo worden alle Volvo's vanaf volgend jaar gelimiteerd op 180 km/u, binnenkort komt daar ook nog een systeem tegen rijden onder invloed en afleiding bij.

Camera's buiten, camera's binnen

Zo'n systeem is in principe niet nieuw. Want al een decennia leveren automerken zulke "vermoeidheidsdetectiesystemen". Die maken de bestuurder er attent op dat het misschien tijd is voor een pauze.

Volvo's systeem gaat nog een stap verder en zal de auto autonoom parkeren als het echt te bond wordt. Voorafgaand zal de auto je eerste en waarschuwing geven, daarna de snelheid verlagen en indien nodig de hulpdiensten bellen. Niet zozeer om te klikken dat je high achter het stuur zit, wel om in te grijpen bij bijvoorbeeld een hartaanval.

Voor dit systeem zal Volvo een rits sensoren en camera's gaan installeren in haar auto's. Een inbreuk op de privacy zou je kunnen zeggen maar volgens de Zweedse constructeur waren in 2017 bijna 30% van de dodelijke auto-ongevallen te wijten aan drank en drugs. Waardoor het doel de middelen heiligt. Naar verwachting zal het systeem debuteren op de volgende generatie XC90 die tegen 2021/2022 op de markt zal komen.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws