Officieel: Audi A4 facelift krijgt hybridekracht (2019)

audi a4 facelift 2019

De focus mocht de laatste dagen dan wel op de nieuwe generatie A4 liggen, voor die het toneel betreedt poetst Audi de huidige generatie nog eens duchtig op. Herwerkt uiterlijk, opgewaardeerd infotainmentsysteem en - vooral - milde hybridetechnologie onder de kap.

Duitsers, je kan er je klok op gelijk zetten dat als een automodel vier jaar op de markt is, er een facelift in de pijplijn zit. De huidige generatie Audi A4 draait al weer mee van 2015, waardoor het dringend tijd is voor die facelift. Nu ja, we zeggen wel "dringend" maar in feite rolde de A4 nog vlot over de toonbank. De bijpuntsessie moet die verkoop echter op peil houden én beter een vuist kunnen maken tegen de nagelnieuwe BMW 3 Reeks. Audi zet daarbij in op 3 pijlers. Dewelke juist?

1: Design-update

Het familiegezicht van Audi? Dat is uiteraard die gapende grille vooraan. Toch zijn er iteraties op die aanblik en de A4 stapt de nieuwste generatie binnen. Zo slinkt de grille wat in de hoogte en loopt niet meer tot tegen de motorkap. Ook wordt 'ie een stukje breder langszij. Een trucje om de A4 breder te laten ogen dan hij is. Afhankelijk van de uitvoering is er zelfs plaats voor een extra luchtsleuf boven de grille. Oer-Quattro, iemand?

audi a4 facelift 2019

Daarnaast gaan de koplampen van de huidige versie op de schop. Die hadden een klein lipje onderaan, de nieuwe zijn iets klassieker vormgegeven. De dagrijverlichting met de streepjes, die komt dan weer zo van enkele concepts die we eerder bij Audi te zien kregen. Led-verlichting is trouwens standaard. Achteraan krijgen de lichten een nieuwe indeling en onderaan de achterbumper maken twee knoerten van uitlaten hun opwachting.

2: Tech-update

Aan de binnenzijde zijn de vernieuwingen een stuk subtieler. Toegegeven, je kan voortaan wat nieuwe kleuren bestellen op het meubilair maar vormelijk blijft het grotendeels identiek. Of toch niet helemaal, want het infotainmentsysteem groeit naar 10,1-duim. Daarnaast verdwijnt de draaiknop voor dat systeem van de middentunnel. Waar het dan weer opduikt? Nergens! Audi vindt namelijk dat je het nieuwe systeem met je stem of met een touchpad moet bedienen.

audi a4 facelift 2019

De virtuele cockpit, die tekent uiteraard ook nog steeds optioneel present. Daarnaast is deze A4 in staat om te communiceren met andere auto's en omgeving. Een voorbeeld; in moderne steden kan de A4 je tonen hoe lang het verkeerslicht voor je nog op groen zal blijven. Daarnaast zal de A4 tegenwoordig zelf zijn snelheid aanpassen tijdens het rijden met de cruisecontrole. Niet enkel bij aangegeven snelheidswijzigingen (lees: verkeersborden) maar ook voor scherpe bochten of situaties waar je moet afslaan zal de A4 autonoom vertragen indien nodig.

3: Motor-update

Tenslotte neemt Audi de motoren stevig onder handen. Het resultaat is de toetreding van versies met een milde hybride-aandrijving. De S4 met zijn 3-liter V6 mild hybrid diesel was al gekend, nu komen daar ook nog wat andere milde-hybrideknapen bij. Eerst mogen de benzines aan de milde hybride, later komen daar de diesels bij. Die benzine-uitvoeringen gebruiken allemaal dezelfde 2-liter viercilinder met turbo en zetten verschillende vermogens neer. Te zeggen; 150 pk, 190 pk en 245 pk. Dankzij het 12-volt mild hybrid-systeem wordt het verbruik getemperd met zo'n 0,3 l/100 km. De instapbenzine, de 35 TFSI, legt daardoor 5.5 l/100 km en een CO2-uitstoot van minimaal 125 g/km voor.

audi a4 facelift 2019

Later dit jaar zullen ook de dieselversies hulp krijgen van de 12-volt milde hybride-aandrijving. Het systeem zal samenwerken met de 30 TDI (136 pk) en de 35 TDI (163 pk). De krachtigste viercilinder, de 40 TDI met 190 pk krijgt net zoals de 3-liter V6 diesel in de 45 TDI geen milde hybridetechniek. Volg je nog?

Hoe dan ook, de opgefriste A4 in Berline, Avant én Allroadversie kan je binnenkort zonder twijfel in je leasingkeuzelijst vinden! Of je kan gewoon langs de dealer, dat kan ook natuurlijk.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Ring 12:39
afbeelding van Ring

Ziet er goed uit, veel geslaagder dan de huidige A4

lauwa 08:57
afbeelding van lauwa

2de keer dat ze het ons lappen, een dikke misser in de prefacelift die ze helemaal goedmaken in een begeerlijk facelift-model. Nooit begrepen waar ze de lichten vandaan haalden in de prefacelift

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws