Hollandse elektro: Lightyear One

lightyear-one-netherlands-official-2019_1

In Nederland hebben de leden van het Solar Team Eindhoven het doek gehaald van de Lightyear One. Het gaat om een prototype, maar van ons mag ie zo in productie.

De startup Solar Team Eindhoven ontwikkelde de auto met in het achterhoofd het idee dat een elektrische auto niet minderwaardig hoeft te zijn tegenover een auto met conventionele verbrandingsmotor.

asjemenou

In de Lightyear is er plek voorzien voor een accupakket van 64 kWh, 80 kWh of 100 kWh. Daarmee bol je in de Nederlandse auto zowat 725 kilometer ver. Echter wordt dan niet alleen gebruik gemaakt van netstroom om de accu op te laden. De wagen is voorzien van vijf vierkante meter zonnepanelen die helpen met het laden. Zo zou je 20.000 kilometer per jaar kunnen bollen door enkel en alleen op te laden via de zonnepanelen. Uiteraard is netstroom nog altijd een belangrijke factor bij het laden, in één nacht laad je via de 230 V-stekker op tot 400 kilometer rijbereik.

De Lightyear One heeft op elk wiel een elektromotor en de wagen zelf bestaat uit een koolstofvezel gefabriceerde carrosserie en dito chassis. Hoewel de auto gestroomlijnder zou zijn dan eender welke productieauto, is er toch plek voor 5 inzittenden.

productie

Het blijft niet bij dromen en een prototype. Ligtyear wil dit jaar beginnen met de bouw van deze Lightyear One in Nederland, een wagen die een prijskaartje van 119.000 euro op gekleefd krijgt, exclusief belastingen. Volgens Lightyear hebben al 100 gegadigden dat bedrag op tafel gelegd. De productie wordt overigens beperkt tot 500 stuks, vanaf 2021 beginnen de eerste leveringen.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 3 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
John 19:43
afbeelding van John

Deed mij meteen denken aan de VW XL1

andre123 08:00
afbeelding van andre123

mooi speelgoed,maar is het nu echt nodig zoveel energie en geld te steken in iets onbetaalbaars?
ontwikkel ne golf met een super range voor jan modaal en produceer die onder 20000e,dat is pas een uitdaging.
een nieuwe daf zou nl meer bekendheid geven.

AVR 09:30
afbeelding van AVR

Nederlandse auto, maar Belgisch design. Mag al eens gezegd worden hé! ;-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws