Dit zijn ze, de laatste Subaru's WRX STI... denken we toch (2019)

Subaru WRX STI EJ20 S209

Een icoon in autoland staat aan de vooravond van zijn pensioen. Want Subaru kondigt met de WRX STI EJ20 Final Edition en de WRX STI S209 het einde aan van de mythische sedan met heftige spoilers en gouden velgen. Opvolging? Daar moet je niet meteen op hopen.

Zowat elke Autofan kent de 2JZ voorin de Toyota Supra, of de RB26DETT die klappen uitdeelde in de Nissan Skyline de voorbije decennia. Maar EJ20, dat zegt je waarschijnlijk weinig. Toch is dit een motorblok dat Subaru sinds 1989 in haar snelste modellen lepelt. Een blok dat ook dienst deed in de verschillende generaties van de (Impreza) WRX STI. Het blok met de typerende boxergrom uit de uitlaat. Jarenlang uniek voor een viercilinder.

Japan only?

De essentie van dat blok zit nog steeds in de huidige WRX STI, een auto die stilaan acht jaar op de teller heeft staan. Waardoor Subaru met een rits andere nieuwe modellen bij de dealer het tijd vindt om de sportieve sedan op pensioen te sturen. Daarvoor brengt het deze WRX STI EJ20 Final Edition op de proppen. Een modelletje dat zonder twijfel enkel aan de man zal worden gebracht in Japan.

Subaru WRX STI EJ20 S209

Waarom? Wel, in Europa en de VS gebruikt de WRX STI namelijk een 2.5-liter grote boxermotor en niet de EJ20. In Amerika heeft Subaru daardoor besloten de WRX STI S209 te lanceren als beperkt model om de pijn te verzachten. Met een gelijkaardig receptuur maar wel een andere motor voorin. De kans dat België een speciale versie krijgt lijkt ons uitermate klein. Of de Belg daar überhaupt van wakker ligt?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 6 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Bjorn Willaert 15:35
afbeelding van Bjorn Willaert

Waardoor Subaru met een rits andere nieuwe modellen bij de dealer het tijd vind_

Werkwoordsfouten als journalist... Ai ai ai...

Yvesw 15:38
afbeelding van Yvesw

Ook hier is het vrijdag... ;-)

Nidas Leo 18:04
afbeelding van Nidas Leo

Mijn reactie zou eerder zijn:
Werkwoordsfout staat NIET in de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal (het Groene Boekje).
Wie zonder zonden is werpe de eerste steen.
;-)

Bjorn Willaert 09:14
afbeelding van Bjorn Willaert

@Nidas Leo: het Groene Boekje dient ook niet om werkwoordsfouten te vermijden. Dan kun je even goed in een kookboek kijken om te zoeken hoe je de olie van uw wagen moet verversen.
Ik heb zelf jarenlang artikels geschreven voor o.a. een eigen autowebsite, ik kan met een gerust hart zeggen dat ik nooit een werkwoordsfout heb gemaakt, ook niet op vrijdag. En gelijk wie pretendeert om journalist te zijn, zou die ook niet mogen maken. Net zoals je van een kok ook verwacht dat hij een ei kan koken...

Jelledr 22:12
afbeelding van Jelledr

Zonde.. Einde van een tijdperk. Was sowieso al onbetaalbaar voor gewone stervelingen maar desondanks zou het enorm jammer zijn. Helaas bepaalt de elite wat we kopen en hebben ze de wagen in het vizier. Meeste mensen kunnen enkel nog een kleine wagens betalen met een eveneens lichte motor. Al de rest moet worden afgestraft. En als het van actrice Thunberg (jawel hoor, ze heeft een imdb-account) afhangt wordt de auto helemaal in de pan gehakt.

Subaru impreza wrx sti zal sowieso een icoon in de autowereld blijven. Ziet er ook bijzonder goed uit op foto. Knappe combinatie.

Uw reactie