Vlaming ritst verkeerd, wettelijk kader komt eraan

De Vlaming ritst verkeerd. Dat blijkt uit een antwoord van Minister van Mobiliteit Crevits op een parlementaire vraag van parlementslid Lies Jans. Daarmee wil de parlementariër de problematiek van het ritsen terug onder de aandacht brengen, met het oog op de wegenwerken die de komende jaren nog op het programma staan. ‘Een optimale toepassing van het ritsen is bij werken immers cruciaal voor een vlottere doorstroming.

Ritsen is in theorie een vrij eenvoudig principe. Automobilisten die op het resterende, vrije rijvak rijden, laten elk om beurt een voertuig invoegen dat op het rijvak rijdt dat wordt afgesloten. Beide rijvakken schuiven zo in elkaar, als een ritssluiting. Het invoegen gebeurt in optimale omstandigheden aan de ‘flessenhals’ zelf, het punt waar de wegversmalling begint. Hierdoor wordt immers de volledige wegcapaciteit benut, waardoor het verkeer vlotter verloopt.

In de praktijk lijkt het ritsen toch nog niet zo goed te lukken. Wie tot aan de wegversmalling rijdt om vervolgens in te voegen, wordt als asociaal bekeken. Vaak ontstaan ook files vanwege mensen die een kilometer voor de versmalling al het halve linkerrijvak versperren door te vroeg in te voegen.

Een wettelijk kader hierrond zou de wegenwerken verhogen, aldus de minister van van Mobiliteit.  Crevits bevestigt dat in het ontwerp van nieuwe verkeersreglementering een bepaling zit dat ter hoogte van de rijstrookvermindering of ‘flessenhals’ voorrang moet verleend worden aan één bestuurder die rijdt in de rij(strook) waar de inrichting of hindernis zich bevindt.

Bron: Weblog Lies Jans

Reacties: 8 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
krukaspositiesensor 13:04
afbeelding van krukaspositiesensor

Als je van de A12 de ring van Antwerpen op komt gereden, staat soms echt niemand op de gehele invoegstrook. Hier kan je dan wel handig gebruik van maken :).
Zet gewoon zoals in Nederland die platen met een foto zoals de bovenstaande langs de snelweg op de drukke punten. Na verloop van tijd moet men dit toch gaan snappen?

Porscher 16:37
afbeelding van Porscher

Die borden worden in België toegepast (o.a. in Genk) en hebben daar ... nauwelijks tot geen nut...

Kirill 18:43
afbeelding van Kirill

Ik erger mij elke dag aan mensen die het concept van het ritsen niet snappen.
Het linkse rijvak juist na afrit Kortrijk (E403) staat altijd leeg (uitgezonderd mensen zoals ik) omdat mensen daar niet op durven rijden. Want ze willen inderdaad niet als asociaal beschouwd worden.. of zo. En je ervaart het echt als je invoegt. Mensen kijken naar jou alsof je van Mars komt. En er zijn soms van die klojo's die in het begin van dat stuk naar het linker vak begeven om zo de doorgang te blokkeren. Soort van : "Ik rij traag, dus je moet het ook doen". Ongelooflijk.

P.S. Ik kan niet aanmelden. En er staan overal foutmeldingen. Iets met database gebeurd?

Sven 20:21
afbeelding van Sven

Probleem is opgelost. Aanmelden lukt terug op de gewone manier

vdsmichiel 20:37
afbeelding van vdsmichiel

Borden als 'Ritsen binnen 150 meter' en 'Hier ritsen' staan ook bij de ronde punten op de N71/R14 nabij Geel. Werkt dus inderdaad niet. Ik blijf doorgaans heel kalm in het verkeer ('iedereen kan al eens een fout maken') maar van die onnozelaars die je niet laten ritsen of - erger nog - twee rijvakken gaan versperren omdat zij het nodig vonden al een paar hectometer file te gaan rijden, ontplof ik werkelijk!! Ik denk soms dat een meerderheid van de Belgische bestuurders gewoon graag in de file staat..
De ritsers bij de flessenhals als asociale bestuurders gaan beschouwen, is werkelijk de wereld op zijn kop, want ritsen is net een heel sociaal systeem: iedereen raakt sneller door de versmalling.

Waxweazel 21:27
afbeelding van Waxweazel

Het probleem is dat dit ritsen nergens wettelijk is vastgelegd. Integendeel.
We worden zelfs aangeleerd via de wetgeving, de wegcode zelf, dat wie op de invoegstrook ALTIJD voorrang MOET geven aan het verkeer dat op het andere rijvak bevindt, ook al staat dat stil.
Dit in het achterhoofd houden in combinatie met het hufterig gedrag van zovele assiociale chauffeurs die persé in het kleinste gaatje willen duiken om toch maar de eerste te zijn ... Niet moeilijk dat niemand wil ritsen !

Nathan 22:40
afbeelding van Nathan

@vdsmichiel: Inderdaad, daar op de ring is het een merde, en het staat er nog zo duidelijk aangegeven.

En iet dat ik ergens 'gehoord' heb: Als ze je er niet tussenlaten, probeer het vlak voor een Mercedes. Meestal oudere mensen die wel terughoudend zijn als het erop aankomt ;).

Ponrow 18:47
afbeelding van Ponrow

@vdsmichiel: Lol aan die rondepunten op de N71 staat ge soms een half uur aan te schuiven (van het ene rond punt tot het andere) en daar ritst inderdaad niemand ook al staat er een bord. Geduld in een schone zaak in het verkeer. :-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws