Waalse werklozen die rijbewijs halen krijgen 1.000 euro

Het Waalse gewest zal vanaf 1 januari de werklozen die een rijbewijs willen halen subsidiëren. Het niet hebben van een rijbewijs is een hindernis in de zoektocht en het uitvoeren van een job, volgens de Waalse regering.

Niet zomaar iedereen heeft recht op de steun. Zo is die er alleen voor mensen wiens hoogste diploma eentje van het middelbaar onderwijs is, moet de persoon in kwestie minstens een jaar zonder werk zitten en moet hij al geslaagd zijn voor een theoretisch rijexamen. Het halen van het rijbewijs moet tevens deel uitmaken van het actieplan dat door Forem (de Waalse tegenhanger van de VDAB) werd opgesteld.

In eerste instantie hebben 750 tot 1.000 werklozen recht op de 'rijcheque', het Waalse gewest voorziet daarvoor een bedrag van één miljoen euro. Met de cheque moet twintig uur praktijkles in een erkende rijschool gevolgd worden. Ook moet de werkzoekende binnen de vier maanden na de laatste rijles zijn praktisch examen afleggen.

Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Alfred 13:01
afbeelding van Alfred

Ik krijg er een beetje zenuwen van dat dit wéér niet kan voor hoger opgeleiden. Alsof elke hoger opgeleide er financieel beter voor zit. Dit doet me ook denken aan de Activa'ers. ( http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=3340 )

Ik heb niks tegen een goede stielman. Een goede stielman moét geen hoger onderwijs gedaan hebben, moet zelfs niet eens secundair afgemaakt hebben van mij. Maar ik vind het onrechtvaardig dat die personen dan ook later nog eens bevoordeeld worden. Waarom zou je je nog inzetten om wat van je schoolcarrière te maken, laat staan verder te studeren? Met de huidige regelgeving is het enkel in je nadeel.

Een jongere zonder secundair diploma maar met een Activa Start kaart en een jongere met een secundair diploma zonder Activa Start kaart gaan solliciteren voor dezelfde job. 99% zekerheid dat degene met de Activa Start kaart de job krijgt en de andere weggestuurd wordt.

Yvesw 15:53
afbeelding van Yvesw

1.000 euro? Dan verwachten ze dus 0,0% eigen financiële input van die mensen? Lijkt me toch ridicuul.
Volgend jaar zijn hopelijk de slaagpercentages terug te vinden van deze groep op Statbel? Ik ben benieuwd...

Die 1 miljoen euro kunnen ze beter investeren in het middelbaar onderwijs om er voor te zorgen dat daar al alle studenten hun rijbewijs halen (of zo dicht mogelijk bij het rijbewijs zijn).

Trouwens, de realiteit leert me dat - en ja, ik heb zelf ASO en TSO en BSO gedaan - dat de beroepsjoeng vlugger hun rijbewijs hebben dan studenten die ASO doen of verder studeren. Iets met "zwaarte" van de opleiding en vrije tijd...
Blijkbaar ben ik dus verkeerd. :-)

Waxweazel 17:40
afbeelding van Waxweazel

@ Yvesw:

Ik denk niet dat jij verkeerd ben, maar sommige mensen over de taalgrens denken dat hun idealen altijd de beste zijn, ook al staan die heel ver van de realiteit..
Zowel de mensen als hun idealen :p

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws