1 op 3 geeft toe te sms'en achter het stuur

33 procent van alle bestuurders gebruikt de gsm tijdens het rijden. Daarmee halen ze zich de woede van 90 procent van de weggebruikers op de hals. Dat blijkt uit de resultaten van het "Afleidingen bij het rijden"-onderzoek dat het BIVV en Staatsscretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) woensdag voorstelden. Het BIVV voerde ook een steekproef uit bij bestuurders op 156 verschillende plaatsen, op verschillende tijdstippen en dagen.

Opvallend is dat vooral vrachtwagenbestuurders de gsm ter hand houden en niet-handenvrij bellen of sms'en achter het stuur. 6,3 procent deed dat. Bij bestelwagens was dat 5,6 procent, personenwagens halen 2,8 procent. Buschauffeurs werden het minst met gsm achter het stuur betrapt.

Wie de gsm achter het stuur gebruikt, doet dat volgens de steekproef meer op de snelweg (6,6 procent) dan in bebouwde gebieden (1,9 procent). Verder werd ook vastgesteld dat vooral mannen (1,4 procent) eerder dan vrouwen (0,8 procent) de gsm achter het stuur gebruiken.

"De boete voor wie met gsm achter het stuur wordt betrapt, bedraagt 110 euro", zegt staatssecretaris Wathelet. "Dat is een fors bedrag, maar blijkt niet genoeg af te schrikken. We moeten meer sensibiliseringsacties voeren onder het motto: ofwel rijden, ofwel bellen. Nooit de twee samen."

onaanvaardbaar en toch doen we het

90 procent van de weggebruikers vindt gsm-gebruik onaanvaardbaar, al vinden jonge bestuurders het meer aanvaardbaar dan oudere. Eén op drie deelnemers geeft toe al eens een sms te sturen terwijl 'ie rijdt, terwijl de helft wel eens een sms durft lezen achter het stuur.

Tot slot vindt 85 pct van de ondervraagde bestuurders het onaanvaardbaar om te rijden als je vermoeid bent, maar meer dan de helft van de ondervraagden verklaart in de loop van het voorbije jaar zelf vermoeid of slaperig achter het stuur te hebben gezeten.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 5 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Yeelen 11:28
afbeelding van Yeelen

Ik gebruik mijn GSM voor muziek in de auro, dus telt het ook wanneer ik een liedje skip/kies? Bellen is wel altijd handsfree, Bluetooth in de auto is echt handig. SMS'en doe ik enkel als het dringend is en wanneer ik stilsta, aan een rood licht of zo.

Kevin 12:56
afbeelding van Kevin

Lang leven bluetooth in de wagen, bellen doe ik handsfree, als mijn gsm een berichtje krijgt blijft die mooi in de broek tot ik tijd heb (dus uit de wagen ben.) Ik denk dat als het belangrijk is ze mij wel bellen... Al ben ik hier absoluut niet de heilige boon, want ik doe dit nog maar sinds ik mijn eigen eerste auto heb aangekocht, en dat is nog maar bena een jaar geleden...

Techno Patat 15:20
afbeelding van Techno Patat

Hmmm, smsen zelf niet! Maar een nummer opzoeken op de navigatieunit om dan handsfree te bellen gebeurt wel eens! En dat trekt ook m'n aandacht van het verkeer weg. Ookal ben je niet met je gsm bezig...

Als ik een bericht krijg antwoord ik enkel aan de lichten, maar ik haal 'em op kalme stukken weg (nooit in't stad oid!) vlug ff uit om te kijken wie het is. Lezen doe ik wel aan de lichten :-)!

Glenn 16:52
afbeelding van Glenn

Nooit. Zelfs niet met bluetooth. Ik vind het gewoon irritant, zal wel terugbellen na de rit.

Mesoerrie 21:20
afbeelding van Mesoerrie

Hangt ook veel af als je voor je werk of privé op de baan bent...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws