Ook in 2012 daalde de Europese CO2-uitstoot

china-smog

Het Europese Milieuagentschap had goed nieuws bij in haar rapport naar de Verenigde Naties toe, ook in 2012 daalde de CO2 uitstoot. Daardoor lijkt Europa haar doelstelling om 20% minder uit te stoten tegen 2020 te gaan halen.

Klopt, we zijn ondertussen 2014, maar het meten, berekenen en verwerken van zulke cijfers lijkt tijd nodig te hebben.

In 2012 daalde de uitstoot van CO2 - of broeikasgassen - met 1,3 procent in vergelijking met 2011. Vergeleken met 1990 stootten we 19,2 procent minder uit. De lidstaten spraken in 2007 af om in 2020 twintig procent minder broeikasgassen uit te stoten. Als we de huidige cijfers en trend extrapoleren, lijken we die doelstelling te halen.

Europa haalt het, maar niet dankzij crisis

De statistieken bevestigen het harde werk van de Europese Unie, vooral de industrie- en transportsector tekende een forse daling op. Binnen de Europese Unie deed de grootste daling zich voor in Italië en Polen. Duitsland en Groot-Brittannië stootten dan weer meer uit dan het jaar voordien.

Volgens critici ligt de daling van de CO2 uitstoot aan de economisch crisis die we (nog steeds) doormaken. "Niet helemaal juist" aldus het EEA. Analyse toont aan dat fluctuaties in het bruto binnenlands product sinds 1990 maar een derde van de wijzigingen in de uitstoot verklaren. In een recessie verklaarden de economische trends nog steeds minder dan de helft van de dalende uitstoot in Europa. Ze voegen daaraan toe dat sinds 1990 het bbp met 45% toenam en de CO2 uitstoot met 19 procent afnam. ‘De Europese Unie heeft aangetoond dat er geen conflict bestaat tussen een groeiende economie en verminderde uitstoot van broeikasgassen’, stelt directeur Hans Bruyninckx.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie