BIVV wil medische controle voor elke chauffeur

oude-man-achter-stuur

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) heeft een voorstel ingediend dat chauffeurs verplicht elke tien jaar een medische test te doen. Enkel zij die slagen voor die medische test mogen hun rijbewijs behouden.

Het BIVV stelt dat met de invoering van de elektronische rijbewijzen er een platform is om een medische controle te organiseren en op te volgen. Dat elektronisch rijbewijs moet elke tien jaar, samen met het paspoort, worden vernieuwd.

erewoord

Vandaag moet je zelf op erewoord verklaren dat je geschikt bent om een auto te besturen, aldus Karin Genoe van het BIVV. ‘Wij vinden dat deze bekwaamheid bevestigd moet worden door een arts. Niet de huisarts, maar een onafhankelijke arts.’

Welke ziektes het BIVV dermate gevaarlijk acht waardoor mensen een wagen niet meer zouden mogen besturen weten ze nog niet. Het blijft voorlopig bij een idee dat nog uitgewerkt moet worden.

Experts zijn alvast niet opgezet met het voorstel. ‘Op dit moment is er geen geschikt onderzoeksmechanisme en riskeer je mensen uit te sluiten die eigenlijk nog perfect kunnen autorijden’, zegt professor Tom Brijs, expert Verkeersveiligheid bij het Instituut voor Mobiliteit (IMOB).

Auteur: Auteur: Pieter A.
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws