Gemeenten willen af van 'voorrang van rechts'-regel

mobielvlaanderen-voorrangvanrechts-vtm-nieuws-foto

Verscheidene Vlaamse gemeenten gooien de voorrang van rechts-regel uit hun stratenplan op de drukke wegen. In de plaats komen borden die duidelijk maken wie voorrang heeft.

Zonder verkeersborden houdt drie vierde van de weggebruikers zich toch niet aan de voorrangsregel, luidt het in Dilbeek, waar ze het principe verder ook te verwarrend vinden. Dilbeek is één van die gemeenten waar je op een weg met snelheidsbegrenzing van 70 km/u toch af en toe voorrang van rechts moet verlenen en dat zorgt soms voor gevaarlijke situaties.

Er zijn alleszins weinig mensen die stoppen. 75 procent trekt er zich niets van aan, blijkt uit ons onderzoek’, zegt Stijn Quaghebeur (N-VA), de schepen van Mobiliteit in Dilbeek. ‘Die onduidelijkheid heeft de afgelopen vijf jaar 155 ongevallen veroorzaakt op die kruispunten in onze gemeente, waarvan 44 met gewonden. Daarom schaffen we op die drukkere gemeentewegen de voorrang van rechts af. We gaan borden zetten dat de bestuurders op de grotere weg voorrang hebben.

nog steeds nuttig

Maar niet alleen Dilbeek schaft de regel af, ook andere gemeenten passen de situatie aan. ‘Omdat het op veel plaatsen niet altijd even logisch is: als het om een drukke weg gaat waar de hoofdstroom van het verkeer over loopt, is het gek dat die stroom aan auto’s voorrang moet verlenen aan bestuurders die vanop een veel kleinere weg komen,’ aldus Koen Peeters van het BIVV.

Toch vindt het BIVV dat de regel nog wel zijn nut heeft, bijvoorbeeld in de bebouwde kom. Statistisch gezien gebeuren er niet meer ongevallen op kruispunten waar voorrang van rechts geldt. ‘Maar zo’n algemene statistiek zegt niets over specifieke lokale knelpunten’, voegt Peeters toe.

Foto via mobielvlaanderen.be

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Rudi Lenaerts 22:00
afbeelding van Rudi Lenaerts

Ik ga een van deze dagen naar de politie om te vragen wat ik moet doen als er 4 auto's op een voorrang van rechts aankomen.
Of kan iemand anders mij de juiste uitleg geven.
Zo niet Schaf die onzin af.

Waxweazel 22:32
afbeelding van Waxweazel

Hier kan letterlijk niemand een zinnig antwoord op geven.
De meest "zinnige" is: wie eerst op het kruispunt is en die heeft (krijgt) voorrang die mag rijden. Maar die is altijd 100% in fout als hij op een voertuig botst die ook van zijn rechts komt ..

Ik maak deze situatie letterlijk elke dag mee op een kruispunt naar mijn werk.
En de regel hier is ... Wie het eerste gas geeft die bepaald wie de voorrang neemt of heeft.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws