Rijexamen wordt strenger (en duurder)

cardriversmilinghttpkukjaetrafficschooldotcom

De tijd dat je gewoon je rijbewijs op het gemeentehuis mocht gaan afhalen ligt ver achter ons. De examens die worden afgenomen werden de voorbije jaren steeds weer ingewikkelder en strenger. Ditmaal wordt gesleuteld aan zowel de computertest als de praktijktest.

Bij die praktijktest mag de aspirant-chauffeur opnieuw manoeuvres uitvoeren die eerder waren afgevoerd. 20 meter achteruit rijden op een rechte lijn, links inparkeren en parkeren dwars op de rijweg, het zijn een drietal zaken die terugkomen. Tegenover vroeger is er het verschil dat deze manoeuvres op de openbare weg gebeuren, en dat je als examinant via lottrekking je proeven uitloot.

Het praktijkexamen wordt daarbij ook zowat 10 procent duurder, van 36 naar 39 euro. Wel vervalt de wachttijd van drie jaar om een vervallen voorlopig rijbewijs te vervangen. De daarvoor vereiste zes uur rijles blijft wel overeind. De tolkdiensten worden tot slot beperkt tot Frans, Engels en Duits.

zware fouten

Het theoretisch examen wordt dan weer strenger. Zo moet je 41 van de 50 vragen correct beantwoorden, maar mag je voortaan nog slechts één zware fout maken.

Vrijdag wordt het definitieve voorstel goedgekeurd op de ministerraad.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws