Oldtimer verplicht naar de keuring (in Vlaanderen): de regels!

oldtimer-keuring-info-2018

Het leven van de oldtimereigenaar wordt binnenkort drastisch veranderd. De Vlaamse overheid heeft namelijk op 20 mei 2018 besloten dat de de vrijstelling voor keuring teniet wordt gedaan. Waardoor je ook met O-platen naar een periodieke keuring moet. Tijd voor wat duidelijkheid...

Oldtimers moeten vanaf 20 mei 2018 verplicht naar een periodieke keuring, waardoor ze niet enkel meer bij inschrijving moeten gekeurd worden. Dat nieuws dropte GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor rijbewijs en autokeuring. De Vlaamse maatregel (dus niet in Brussel en Wallonië) zou volgens kwatongen het misbruik van de oldtimer aan banden moeten leggen. Een autogroep die serieus in de lift zit want de laatste vijf jaar steeg het aantal ingeschreven oldtimers in België met maar liefst 40 procent.


Lees hier de aanpassingen in de wetgeving van 2017 in verband met de leeftijd van een oldtimer
Al zijn het vooral de zogenaamde youngtimers die immens aan populariteit groeien. Die auto's, tussen 25 en 30 jaar oud, verdubbelden op 5 jaar tijd (2012 - 2017). Het is een trend die ook de Vlaamse overheid niet is ontgaan. En met zo'n 300.000 oldtimers op de baan, vindt Vlaanderen dat de wagens zich naar de technische regels moeten stellen. Hoe ze dat juist gaan doen? Hieronder alvast de regels, klaar en duidelijk...

oldtimer-keuring-info-2018

De regels

1: Enkel in Vlaanderen
Momenteel is de nieuwe regel enkel in Vlaanderen van toepassing. Waardoor auto's ingeschreven in Brussel en Wallonië buiten schot blijven. Al wordt aangenomen dat op termijn ook beide delen van België zullen volgen.

2: Vanaf 25 jaar
De regel geldt uiteraard enkel voor old- en youngtimers die je onder het oldtimerstatuut wil plaatsen (lees: O-nummerplaat). De regel geldt dus voor auto's van 1993 en ouder, dit jaar. Waarbij er ook nog een onderscheid wordt gemaakt tussen die young- en oldtimers. En uiteraard blijft de keuring bij verkoop/ aankoop ook staan.

3: 'Old' Oldtimers
De echt oude oldtimers, de 50-plussers, zullen om de vijf jaar richting de keuring moeten. Daarbij wordt gekeken naar onder andere de staat van de banden, remmen, chassis, roestvorming en de werking van de lichten. Vergelijkbaar met een 'normale' autokeuring zonder een emissietest.

4: Oldtimer
Auto's tussen de 30 en 50 jaar worden om de twee jaar bij de lokale keuring verwacht. Daarbij wordt gekeken naar onder andere de staat van de banden, remmen, chassis, roestvorming en de werking van de lichten. Vergelijkbaar met een 'normale' autokeuring zonder een emissietest.

oldtimer-keuring-info-2018

5: Youngtimer
Is je klassieker tussen de 25 en 30 jaar oud - de zogenaamde youngtimer - dan zal je jaarlijks naar de keuring moeten. Tijdens die keuring zal er ook een emissietest worden uitgevoerd met daarnaast oog voor de staat van de banden, remmen, chassis, roestvorming en de werking van de lichten.

6: Realistische normen
De normen die bij de keuring zullen gehanteerd worden zijn de normen waar de wagen in zijn tijd aan moest voldoen. Belangrijk voor een emissietest natuurlijk, al gaat het ook over zaken zoals gordels, passagiersspiegel, etc. Is je klassieker nog origineel, dan mag er geen probleem zijn.

7: Restricties blijven gelden
Met de keuring onder de gordel blijven de restricties die bij een O-plaat horen evenwel gelden. Waardoor je de klassieker niet mag inzetten voor woon-werkverkeer (of woon-schoolverkeer), bezoldigd vervoer, commercieel- of professioneel gebruik en als werktuig voor een interventieopdracht.

8: Normale keuringstarieven
De keuring zal de normale keuringstarieven hanteren voor het keuring van je oldtimer.

9: Wanneer?
Maar wanneer moet ik nu juist met mijn oldtimer naar de keuring? Wel, er geldt een overgangsperiode voor auto's ingeschreven voor 20/05/2018 (de dag waarop deze nieuwe regel in voegen ging). Voor auto's die minder dan 30 jaar oud zijn moet je in 2019 naar de keuring gaan ten laatste op de dag voor je wagen respectievelijk 26, 27, 28 of 29 jaar oud wordt. Ouder dan 30 jaar? Dan moet de wagen in 2020 naar de keuring ten laatste op de dag voor de wagen 'voor het eerst in verkeer werd gesteld'. Je zal trouwens geen oproeping krijgen en je zelf aan moeten melden.

Auteur: Auteur: Lelievre Kenny
Reacties: 102 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (102)

Plaats een reactie
Oldtimer 18:15
afbeelding van Oldtimer

Tja, het zat er aan te komen hé.
De oldtimers van vandaag zijn niet meer de oldtimers van vroeger.
Er is een wildgroei, nu wordt gewoon een 'oldtimer' gekozen om aan taksen en aan verzekeringspremies te ontsnappen. De gebruikers kennen de gebruiksbeperkingen niet (of maar half) en rijden er maar op los ; je moet maar eens om 8u 's morgens op gelijk welke ringweg rond een Vlaamse stad rijden en de O-platen tellen. Allemaal auto's die worden gebruikt voor woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer en buitendien ook veel door studenten (jonge en onervaren bestuurders met de oude maar vandaag de dag bijlange niet versleten Golf of Jetta of Mercedes 190 gekregen van Opa en die amper een paar honderd euro verzekering betalen ipv tot het 5 of soms 10-voudige). Stuk voor stuk in overtreding EN, wat veel over het hoofd wordt gezien, NIET in orde met de verzekering want de polissen voor O-platen volgen het beperkt gebruik (vele verzekeringsmakelaars en agenten kennen zelf de regels niet of willen ze niet kennen om toch maar een zaak op te schrijven...).
De overheid zal nog wel verder blijven snoeien in de wildgroei in de toekomst. Maar eerst dus de keuring.

Thomas L 16:10
afbeelding van Thomas L

Ma jonges toch, een o plaat geeft GEEN taks voordeel op. Ik rij met een volvo 240 van 1989 naar mijn werk. Ik betaal 34€ taks per jaar op een normale plaat. Ik ga dus jaarlijks naar de keuring. Waarom zou je nu een auto tussen 25 en 30 jaar als oldtimer inschrijven? Je moet toch naar de keuring. O plaat enige voordeel was dat je net niet meer hoefde te gaan.
Dus aan iedere vlaming: De jaarlijkse taks is gekoppeld aan de leeftijd van uw wagen, NIET aan de O plaat! (Overgangsregeling bezig naar vanaf 30 jaar)

dirk 14:06
afbeelding van dirk

Ja Thomas, klopt.
O -platen zijn meestal zo niet altijd een reden om goedkoper verzekerd te geraken én aan technische controle te ontsnappen.

Peter 08:54
afbeelding van Peter

Ik reed met een mercedes 300sl normaal over de 1000€ taks en verzekering nu nog maar 37€ taks 75€ verzekering

Oldtimer 17:41
afbeelding van Oldtimer

Beste Thomas L,
Even mijn eerste bijdrage hierboven herlezen ajb voor je je drukt maakt : ik heb geschreven dat voor oldtimers worden gekozen oa om aan taksen te ontsnappen. Ik heb niet geschreven dat voor een O-plaat wordt gekozen om aan taksen te ontsnappen.
Met vriendelijke groeten,
Oldtimer

Janssen Patrick 12:17
afbeelding van Janssen Patrick

Inderdaad juist, de forfait wegenbelasting wordt automatisch toegekend wanneer het voertuig de daarvoor vereiste leeftijd heeft. De O plaat was voor sommige een uitweg om niet naar de keuring te moeten met een auto die niet in orde is. Dit ten spijt van de echte oldtimer eigenaar, die zijn auto tip top in orde houd. Voor velen is dit ook een soort van investering geweest, met als doel, een appeltje voor de dorst. Wat nu de nieuwe regeling betreft, daar heb ik helemaal geen probleem mee. Alleen vind ik het jammer dat je dit zelf in het oog moet houden. Mocht ik niet door de buren zijn ingelicht, had ik van deze regeling niets geweten, en had na verloop van tijd misschien rond gereden met een auto die niet reglementair in orde was. Ik zou het zeer aanraden dat de keuringscentra toch de nummerplaat eigenaars hierover een bericht sturen.

victor van woensel 23:46
afbeelding van victor van woensel

Is het nu zo moeilijk om s'morgens controle te doen( op vrachtwagens gaat het toch)op o platen,indien werkverkeer o plaat innemen,2000€ boete en halfjaar rijbewijs kwijt.Simpel.

koen thora 09:52
afbeelding van koen thora

zo denk ik er ook over victor ze weten dat ze het nie mogen strenge boetes opleggen want anders zijn de mensen die het niet doen het slachtoffer zo word het toch bekeken.

kendrik 10:49
afbeelding van kendrik

Het zat er aan te komen door mensen zoals u.
Niet anders doen dan zagen en saaie praat verkopen

Valere Rutten 19:50
afbeelding van Valere Rutten

Gelijk heb je!
Ik zie iedere dag idd méér dan wildgroei!
Ik heb (ocharme) een Spitfire MK3 (1200 cc) - 1968 en binnenkort moet ik nog beschaamd zijn om ermee naar buiten te komen.
Waar gaan we naartoe?
V

Optimus 20:50
afbeelding van Optimus

Mooie zaak: zijn die roestbakken van 500 euro met o platen ook van de weg af!

Guy Heremans 09:23
afbeelding van Guy Heremans

En wat met de mensen die 5 jaar aan hun hot rod gewerkt hebben en veel geld ingestoken

Jos D. 09:42
afbeelding van Jos D.

Dat wordt doorgaans een hobby genoemd en een hobby kost geld. Een auto is een auto en van zodra je ermee op de weg wilt rijden, zie ik geen reden voor een uitzonderingsmaatregel. En zeker niet als het op veiligheid aankomt.

KENNY. S 10:32
afbeelding van KENNY. S

Een auto is een auto als hij op de weg komt daar heb je gelijk in ,
maar voor de liefhebbers van bv een hotrod of look a like rally/race auto's of eender welke verbouwingen hij onderging vind ik dat er ook een keuring voor voorzien moet zijn (met het ook op kwalitatieve verbouwingen) want er zijn van die verbouwde wagens die veel beter in orde zijn dan sommige dagelijkse auto's.
er is een groot verschil tussen liefhebbers , meelopers en profiteurs

Een motor liefhebber heeft in Belgie dan weer de vrije uitloop een kader van een 250cc helemaal verslepen en verlast (soms wel door amateurlassers) met een motor van een 1100cc met remmen van een 600 lichten van een scootertje . . . je kan het zo gek niet bedenken maar daar hoef je nooit mee naar de keuring en toch rijd dat ook op de weg en word ook als veilig bekeken

België en logica . . . tja ?

Franky Desmarets 19:43
afbeelding van Franky  Desmarets

Voor die mensen is er de reguliere keuring met tuning attest. Die zijn niet verplicht met een O plaat te rijden hé.

Johan 20:11
afbeelding van Johan

Beste ,
Natuurlijk moet er weer ene zijn die de motor rijders erbij haalt.
Och arme die gevaarlijke slechte motards
Een verschil als je wetens met een slechte motard rijdt stel je zelf je leven op de waag kreukelzone = 0

Filip Vermeeren 20:28
afbeelding van Filip Vermeeren

Wil het u eens zien doen en motor van 1100 cc in en frame steken van en 250 je bent aan het flippen Kenny s

Christiano.bellio 20:08
afbeelding van Christiano.bellio

Die word nu gestraft. Ze gaan alles keuren naar het "origineel". Weer een vrijheid afgenomen want diegene die graag een custom auto bouwen mogen nu niets meer en krijgen hun auto's ook niet meer gekeurd. Ik voorspel veel ruzie op de keuringsstations

Franky Desmarets 19:41
afbeelding van Franky  Desmarets

Ze wisten dat ze iets deden wat niet mocht, maar deden het toch. Op de blaren zitten dan maar hé

Wouter 10:18
afbeelding van Wouter

Roestbakken weren kan op een andere manier dan de ernstige oldtimer-liefhebben straffen met overdreven regelgeving en verplichtingen....

roberto 08:01
afbeelding van roberto

inderdaad, nu straffen ze iedereen

Patriek 17:09
afbeelding van Patriek

Voor mij geen probleem dat ik naar de keuring moet met mijn 33 jarige auto. Perfect onderhouden en met alles in orde. Maar meneer rijd misschien met een kanon van een auto rond en is geërgerd aan een tragere oldtimer.... Doe liever die getunede auto's 3 keer per jaar naar de keuring gaan! Veiligheid voor alles! Enne, waar kan jij een oldtimer die nog rijd kopen voor 500 euro? Graag adres aub !

fanis 23:23
afbeelding van fanis

waar kan jij een oldtimer kopen voor 500 euro? Graag adres aub !
moerkerkesesteenweg 145 cecile vernack 85 jaar hahahahahahaha.

4g63 09:48
afbeelding van 4g63

Niet voor 500 maar bijv op catawiki komen mooie dingen voorbij aan, vind k, vrij goedkope prijzen.
Niks mis met roestbak van 500 euro, heb er zelf éne, maar wel vlekkeloos door keuring, en mag LEZ nog efkes binnen.
Laatst diezelfde roestbak te koop zien staan, was volledig gedemonteerd en behandeld, zelfs dingen die fabriek af niet zijn gedaan, beetje spijt dat k hem niet heb gekocht.

Adriaan 10:18
afbeelding van Adriaan

U vraagt, wij draaien: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=223624066&damageUnrep...

Samen met nog andere duizende voorbeelden, echt niet moeilijk hoor om onder de 500€ een oldtimer te vinden...

Kris 21:26
afbeelding van Kris

Top, dan toch het new-retro-oud- ijzer die zo goed als uiteen valt van de weg, hiep hoi

patrick 17:17
afbeelding van patrick

Wagens van 25 jaar en meer zijn nog gemaakt van verzinkte staalplaten van 1.5 mm dikte, en die nooit doorroesten ....de nieuwe zijn plastieken bouwdozen.... en modules die bij defecten veel geld kosten ...

christian dezoutter 19:19
afbeelding van christian dezoutter

duidelijk tegen oldtimers dus, heb jij een hobby,is er iemand die erover klaagd of iets erover zegd ,dus laat de mensen gerust en elk zijn hobby zeg ik,het is en blijft een mooie hobby
roestbakken weg zeg jij de mijne is uit polyester zoals nog velen dus wie heeft er dan een ROESTBAK ik denk dat het juist jij bent die er ene heeft,denk na voor je iets zegt oelewapper,
,

Franky Desmarets 19:49
afbeelding van Franky  Desmarets

Als u zich in het verkeer gedraagt zoals u dat hier doet illustreert het meer dan een beetje de noodzaak van deze nieuwe aanpak. Ze mogen strenger zijn voor mensen die enkel aan zichzelf denken en totaal geen respect hebben voor de mensen in hun omgeving .

kris van goethem 10:20
afbeelding van kris van goethem

beste optmus : je moet ze nu niet allemaal over de zelfde kam scheren hé ,,,,, onze wagens van 1984 kosten bj aankoop respectievelijk 1100 en 750 € ondertussen met alle herstellingen van remmen tot chassis tot carrosseriewerk toe al meer dan dan het 3 dubbele gekost maar dit soort van oldtimers zullen nooit meer zoveel waard zijn ,,,,, het blijven roestbakken !!

Jonathan 22:06
afbeelding van Jonathan

Gebeuren er dan jaarlijks zoveel ongevallen met oldtimers doordat ze niet gekeurd zijn? Natuurlijk niet!
Puur geldklopperij, want de prijs is voor een volwaardige keuring en niet de prijs van een oldtimer keuring...

Ze zouden beter meer controleren op mensen die deze voor woon-werk verkeer gebruiken, want dat mag natuurlijk niet. (Wat waarschijnlijk een absolute minimum is)

Ook vind ik de regels veel te streng voor omgebouwde oldies, in Nederland is er veel meer mogelijk om uw wagen legaal wat leuker te laten rijden. In Belgie kan dit niet.
Tot nu toe was een oldtimer de eenige manier om uw wagen wat leuker te maken zonder ieder jaar uw wagen te moeten verbouwen...

Jos D. 09:47
afbeelding van Jos D.

Dan heb je het over verzekeringspremies en niet over rijtaks, keuring enz.
Ik zie echt niet in waarom een oldtimer minder zou moeten betalen voor een keuring of minder naar de keuring zou moeten.
Minder rijtaks is ok voor mij als je weinig kilometers rijdt maar dan moet dat voor iedereen gelden.

daniel 10:15
afbeelding van daniel

Jonathan ik ben het met u eens ,ik rij met mijn oldtimer enkel naar meetings en events wat ik vreemd. Vind is dat de wet direct van kracht is , normaal moet elke wetswijziging in het staatsblad verschijnen!, Wat sommige schrijven oldtimer is een roestbak ik kan u ranguren tonen dat ik zeker niet spaar op vieligheid en roest zul je bij mij niet vinden , het is ook weer een vorm van belasting de auto blijft de melkkoe van de regering , en wat de diesel gate betreft ligt de verantwoordelijkheid bij de constructeur en niet bij de consument , hoe verklaar je dat ze in de VS VW Audi wel kunnen sancties opgelegen en in Europa niet groeten Daniel

suskewiet 15:44
afbeelding van suskewiet

echte oldtimerliefhebbers die hun wagen perfect in orde houden zoals het hoort hebben dus niks te vrezen !
Haal al die oldtimer roestbakken er maar vantussen, de naam 'oldtimer' zal erdoor opgewaardeerd worden.

Paul S 20:42
afbeelding van Paul S

Niks te vrezen ? In mijne Pantera komen ze toch nie in en hopenlijk geraakt die over de put

andre123 18:10
afbeelding van andre123

het is hier al besproken,teveel misbruik
trouwens waarom zou een oldtimer niet aan het technische minimum moeten voldoen?
op de openbare weg aan de regels houden,wie in orde is hoeft niks te vrezen,oldtimer of niet

roel 20:44
afbeelding van roel

geen probleem met keuring wel met belgie !!! keuring niet nodig voor Brussel en wallonie????
als het moet in vlaanderen dan ook in de rest van belgie

Bill 20:55
afbeelding van Bill

Hier zitten er weer veel bij die .met onnozele uit spraken .zoals die roest bakken .Ik zie op de keuring auto s van 5jaar oud die nog in slechtere staan zijn .Dan oldtimers.

4g63 08:33
afbeelding van 4g63

Hangt tegenwoordig af van model, zelfs niet meer van het merk blijkbaar, eentje 13j hier, ziet er onderaan als nieuw uit; ene 15j en na coating 2j geleden zijn de roest plekjes er terug aan 't doorkomen. Nochtans verwachtte k dat niet als k hem kocht, wat meestal zo gaat. Dus terug op poten, lagen roestbinder en terug coaten.
Nu de mijne koste full option 33d euro, echter merken die jaar en dag gekend zijn wegens geen roest genre volvo die hebben het tegenwoordig ook zitten na 10j. Echter kost diene full option wel meer, en meer is dan zacht uitgedrukt.
Benieuwd hoelang m het gaat volhouden, alles nog origineel, werkt als nieuw, alleen roest zal maken dat m die leeftijd haalt.
En jaarlijks is tot de keuring rijden met normen van toen is nuttig, zou m dan ook als 'daily' gebruiken, en niet 6 dagen van 7 in garage laten staan.

Verbiest johan 23:23
afbeelding van Verbiest johan

Juist Suzuki samoerai gekocht ,this er ééntje die nooit buiten de is geweest en nergens roest heeft .Onderkant wagen heeft een behandeling tegen roest geregen door bedrijf die daar in gespecialiseerd is..Wagentje juist naar keuring geweest en is tip top in orde.. Deze gaat enkel in de zomer gebruikt worden...

C. 09:30
afbeelding van C.

Eigenlijk een logische stap: een auto krijgt steeds een langere levensduur, gemiddelde leeftijd van de auto wordt steeds groter en het aantal afgelegde kilometers ook.

Kris 21:30
afbeelding van Kris

Blijkbaar zit u niet in de sector

Mario 10:03
afbeelding van Mario

huidige generatie auto's met +30 modules voor alle luxe en dichtgeknepen motoren voor de uitstoot gaan we binne 10 a15 jaar niet meer zien rondrijden..

Kamiel 10:01
afbeelding van Kamiel

De meeste mensen zijn weer aan het praten om iets gezegd te hebben, met er komt niks verstandelijk uit. De nieuwe reglement is van toepassing, voorlopig, enkel in Vlaanderen. Begin hier is over te praten ipv al dan andere gezever!

Wouter 10:15
afbeelding van Wouter

Ik heb een oldtimer Ford A van 1928.
Gedaan met genieten ! Insturen, die o-nummerplaat !
Langs de keuring(skassa) passeren elke 5 jaar en smeken om hem niet te laten beschadigen door jaloerse en gefrustreerde keurders zonder gevoel voor de charme en de schoonheid van de vroegere mecaniek. Spijtige aanpassing van de regelgeving in het nadeel van de autoliefhebben....

Paul steurs 15:50
afbeelding van Paul steurs

Inderdaad lk zie het ook nie zitten .Die jonge knapen te lui of nie goe genoeg om te werken in een garage zouden onze old timer van waarde moete binnen rijden ?
Ik zal op zen minst gekwalificeerd personeel eisen .Als eigenaar van een Tomaso Pantera van '72 weet ik heel zeker dat ze daar nie zullen inkomen

Bjorn 10:47
afbeelding van Bjorn

Waarom alleen in west vlaanderen??? Hoort brussel en en wallonie niet bij belgie misschien . Als ze het veranderen moet dit dan voor heel belgie zijn en nie enkel vlaanderen. Is weer iets typisch belgie !!!!

Willy Meeus 20:29
afbeelding van Willy Meeus

Die politiekers die ijveren voor een onafhankelijk Vlaanderen, omdat het beter zou zijn.
Allemaal zever in pakskes. De Vlamingen worden gewoon gemolken. Dit is weer een bewijs

jre 10:47
afbeelding van jre

Wel heel vervelend voor mensen die een projectwagen staan hebben. Die moeten hem dus uitschrijven als hij nog niet klaar is voor de keuring en dan opnieuw gaan inschrijven. Maar stel dat je hem eventjes wil verplaatsen van een werkplaats naar de andere heb je geen plaat.

Kris 21:34
afbeelding van Kris

Die hangen zich op, man man man wat een gelul

Stef McDef 13:37
afbeelding van Stef McDef

Zolang de projectwagen (reeds of nog ingeschreven) niet klaar is en niet op de openbare weg komt, is er geen probleem. Van zodra klaar, naar de keuring en hopelijk direct in orde. Voor verplaatsingen kan een aanhangwagen of depannage wagen gebruikt worden. De geldige keuring wordt immers enkel gecontroleerd op de openbare weg.

Mvg,
Stef McDef

andre123 10:55
afbeelding van andre123

wie problemen heeft met de regels in vlaanderen kan nog altijd kiezen om te verhuizen toch?
maar wat dan als de andere gewesten volgen?
uiteindelijk zal altijd wel een deel van de bevolking zich benadeeld voelen,over welke regel dan ook.
ik zie echt het probleem niet,er zijn belangrijkere dingen dan een keuring

Flipper 13:15
afbeelding van Flipper

voor al diegenen die hun mond vol hebben over veiligheid: wat met verbeterde veiligheid. ik wil de trommels achteraan ter grote van een vuist upgraden naar schijven, en de voorste schijven naar geventileerde exemplaren met grotere hoeven.
wat met iemand als hierboven met een ford model A: die remmen zijn volledig mechanisch met stangen, zoals oude fietsen. gaat upgraden naar hydraulisch ook hier niet mogen, want niet origineel?
ook over de prijs van de keuring: zelfde prijs als een gewone keuring, maar minder dienstverlening krijgen. hoe valt dit te verdedigen?

Adolf Van Oostende 15:45
afbeelding van Adolf Van Oostende

Pure geldklopperij !

Men kan degenen die misbruik maken vd O-platen er op andere manieren uithalen :

-Met ANPR-camera's die langs vele wegen geplaatst zijn of de mobiele versie ervan : wie dagelijks op dezelfde uren op zelfde plaats voorbijrijdt (op weg naar werk of school en weer terug ) mag wel eens ondervraagd worden en gewezen worden op de beperkingen vh oldtimerstatuut .

-Als zelfde oldtimers dagelijks op bedrijfsparkings staan : idem

- En olielekkende, rokende , rammelende rijdende wrakken zouden er ook zo door politie kunnen uitgepikt worden om eens naar keuring te gaan ipv te kiezen voor extra omzet voor keuringscentra door elke oldtimer periodiek naar keuring te sturen

botten patrick 16:29
afbeelding van botten patrick

Keuring gaan ? Ja waarom niet. Maar hanteer kleine tarieven.... en keur zoals vroeger was. Nu zijn er veel jongeren die op keuring werken en die zijn van schools af gewoon geworden alles groen. Dus die oude wagens zijn niet milieuvriendelijk....

Crepeele 16:59
afbeelding van Crepeele

Elke wagen op de openbare weg moet in goed werkende staat verkeren
Er is echter een probleem met modificaties
Ik vind dat als het de wagen verbeterd dat dit moet worden toegelaten
Ikzelf rij maar met een golfke 2 1.3
Geldelijke waarde bijna niks dus in de ogen van velen "een van die wrakken"
Heeft echter doordat het mijn eerste wagen is emotionele waarde
Is perfect onderhouden en ik wil gerust naar de keurin gaan
Niks aangepast enkel de remmerij verbeterd en daar zie ik problemen in want dit is belgie

Ala-in 19:32
afbeelding van Ala-in

Ben 2 jaar terug naar de keuring in Dendermonde geweest om mijn Kever van 77 te laten keuren als oldtimer O plaat.
De kever was op dat moment al 5 jaar in mijn bezit en 5 jaar naar de keuring geweest zonder opmerkingen(kever verlaagd attest aanwezig goed gekeurd 5 jaar)
Wanneer de poort opende en ik binnen reed had ik zelf de tijd niet om te vragen keuring voor O platen.
Na wat over en weer gepraat station chef erbij en tot mijn grote verwondering keuring niet mogelijk wagen is niet origineel.
Uit eindelijk terug laten keuren als dagelijks gebruik en enkel afgekeurd omdat de banden achter 1cm breder waren dan vooraan .
Nieuwe banden waar het factuur in de wagen aanwezig was.
De week erop volgend naar Londerzeel gereden niets veranderd aan de wagen.
Zonder enige opmerking gekeurd als oldtimer.
Om af te ronden de kever verkeerd in chowroomstaat.
Maniakaal onderhouden en als je dan een keurder hebt die op je papier schrijft lek in koelvloeistof dan heb ik iets van wie is hier het gevaar.
Voor iedereen succes met jullie oude voertuigen.

Pieter E 14:16
afbeelding van Pieter E

Als ze 'lek in koelvloeistof' aanhalen om een kever af te keuren, zegt dit veel over de kennis van de keurder...

moro sergio 13:11
afbeelding van moro sergio

Beste ALA-IN, VW-Kever ? Lek koelvloeistof ? mvg , Sergio

Dave 19:44
afbeelding van Dave

Ik heb sinds 07/06/17 een o-plaat ,wanneer moet ik nu naar de keuring?
Krijg ik een oproeping?

Techno Patat 01:10
afbeelding van Techno Patat

In 2019 ten laatste de dag voor je auto verjaart volgens je originele inschrijvingsbewijs. Maar je moet je zelf gaan aanbieden, je krijgt geen uitnodiging...

Jekke 21:24
afbeelding van Jekke

Dat hangt af van de leeftijd van je wagen. Er is een overgangsperiode voorzien.
Ik ben bvb mijn Taunus uit '66 (meer dan 50 jr oud) begin mei gaan keuren. Ik moet in mei 2020 op eerste bezoek. En daarna om de 5 jaar. Zoek maar eens op, er staat een mooi document met uitleg op internet. Op de site van de keuring denk ik.

Philipe 09:35
afbeelding van Philipe

Met mijn oldtimer rij ik enkele zondagen per jaar, Max 1000km per jaar.Maar met mijn dagelijkse wagen rijdt ik tussen de 110 000km en de 120dkm per jaar en deze moet de eerste 4jaar niet naar de schouwing.Vorige dagelijkse vervangen na net geen 4jaar met 462 000km op de teller zonder een keer naar de schouwing waar zit de logica.

Dirk 00:18
afbeelding van Dirk

Tja er is geen logica.! Misschien zou men wagens voor dagelijks gebruik bv om de 30dkm terug naar de keuring moeten laten komen en Oldtimers bv om de 10dkm... Maar dan gaan veel personen zoals U 3x /jaar naar keuring moeten ongeacht leeftijd van de wagen...

andy 09:51
afbeelding van andy

ik heb een golfke 1 gti en reed met normale platen(was ook jonger dan 25 jaar) na een prbleem met de motor heb ik men wagen volledig tot het laatste vijsje uiteen gehaald. alles gereviseerd of nieuw, remmen aangepast en een achter as van een vw 2 met remschijven inp van trommels onder gemaakt. alles is gezandstraald , behandeld , antiroest laag erop en terug gespoten. de motor is vervangen door een gereviseerde 1.8 16v en koppeling, de wagen is op en top 100% nagel nieuw. maar denk dat ik nu door men aanpassingen van de motor en de achter as niet meer door de controle geraak, wat wel het geval zou zijn geweest een maand geleden, maar dan binnen twee jaar dan weer afgekeurd worden??? heb alles zelf gedaan (behalve het zandstralen en spuiten) , dus nu door de nieuwe aanpassing geraak ik niet meer door de keuring?? de cilinder inhoud is het zelfde maar de motor is vervangen door een ruilmotor en koppeling, en de achteras is vervangen.

Mandy 11:04
afbeelding van Mandy

Zal een trailer auto worden vrees ik...

Tony 15:13
afbeelding van Tony

Ze zouden beter de motos die 300km per uur gaan naar de keuring sturen en de motos zonder knalpot in plaats van de sukkelaars met hun oldtimerke die 60 km per uur rijden

Adolf Van Oostende 15:28
afbeelding van Adolf Van Oostende

In Vlaanderen moet de Calimero-mentaliteit ook dringend stoppen want die helpt ook veel om zeep :

-toen ze hier met bosjes flitspalen neergepoot hebben , kwamen er velen langs alle kanten bleiten toen ze geflitst werden "ik ben geflitst en moet zoveel betalen en in de Walen staan geen flitspalen " .
Het resultaat is uiteindelijk geworden dat ze daar ook flitspalen neergepoot hebben , terwijl je daar vroeger nog eens het gaspedaal wat dieper kon indrukken - zijn de boetes daardoor verlaagd in Vlaanderen NEE , de pakkans is nu in heel het land vergroot !

Hetzelfde als er iemand anders 1 of ander voordeel heeft waar andere Vlaming op dat ogenblik geen gebruik van kan of wil maken ,nee die andere wordt dat voordeel niet gegund => politici pikken daar graag op in om voordelen af te schaffen of extra belastingen in te voeren .

Gun een ander ook eens het licht in de ogen , 't is niet omdat je nu zelf een bepaald voordeel niet kan/wil gebruiken dat dit in de toekomst ook zo zal blijven !
Maar als je media en politiek opmaakt om dat voordeel voor andere af te schaffen , is het weg en zal jij er later ook nooit meer van kunnen genieten .

Wij leerden dat in den tijd reeds op school : gedeelde straffen bestaan niet : wie iets mispeuterde moest de gevolgen maar dragen en die kreeg geen strafvermindering door een ander te verklikken die iets anders mispeuterd had , ook op het werk is dit zo wie een ander verklikt ivm een fout krijgt ook geen strafvermindering , de bazen wrijven zich dan gewoon in de handen dat ze 2 personeelsleden kunnen beboeten , waardoor er kans is dt betrokkene(n) jaarlijkse opslag hierdoor niet krijgen .... ==> sfeer om zeep !

Maar blijkbaar hebben er veel Vlamingen / Belgen die levenslessen gemist of niet begrepen ????

Rufus 20:36
afbeelding van Rufus

Mensen.

Onze staat heeft geld nodig.En ze nemen van mensen met hun liefde.een oldtimer een eigen zaak. We hangen aan die dingen vast omdat ze weten dat we ze graag houden. En daarom zullen we het wel betalen.

Serieus! 22:33
afbeelding van Serieus!

1. Geen probleem met een keuring als die kerels er iets vanaf kennen en dat doen ze heel zeker niet, ze hebben er geen (verstand) van.
2. Keuring volgens de Europese regels uitvoeren en niet volgens eigen interpretatie...( auto uit een Europese lidstaat met een keuringsbewijs <2Mnd MOET men in BE aanvaarden, enkel visuele keuring, wat doen ze hier, een volledige keuring!!
3. Wat met die auto's zonder rijbewijs?? Is dat géén gevaar op de weg zijn toch ook weggebruikers!! iemand anders betaald zéér veel Euro's om te slagen, want hij mag
anders niet de baan op! Doe daar iets aan!
4. Een échte Oldtimer-liefhebber zijn auto is 1000x beter in orde dan de meeste dagelijkse
5. succes aan alle échte liefhebbers,

Matti 10:03
afbeelding van Matti

In dit kutland mogen we niets meer. Leuke oldtimers worden aan banden gelegd , diesel wordt duurder waardoor ze willen dat we minder op de baan komen om zogezegd files te beperken. Mss binnenkort wel rekeningrijden. Wat willen ze van ons. Enkel nog werken en betalen! Is dat geen slaverij?

andre123 10:56
afbeelding van andre123

waar staat dat het niet mag?

Yves CTA 13:49
afbeelding van Yves CTA

Dag mensen,
Mijn Citroën is 62 jaar oud. Ik ga ieder jaar bewust naar de autokeuring en rij op gewone nummerplaat!!!
Altijd de aanpassingen uitgevoerd die op de rode kaart stonden, jawel stonden! Uitlaatgassen ALTIJD DIK IN ORDE!
De auto Traction is in prima staat en op die manier heel veilig in het verkeer.
Ik heb er geen probleem mee met de nieuwe regeling, doch zoals zovelen reeds vermelden moeten diegenen die misbruik maken van de "o-platen" er uit. Ik dacht dat alle Golfjes en 190
modellen uitgestorven waren ze schieten als paddestoelen uit de grond!! Gebruik ze als een echte oldtimer liefhebber en geniet!
Groen is mooi als kleur op je keuringskaart, ook voor het milieu.
Je zal blij zijn dat men je kan wijzen op evt gebreken die je soms niet eens wist. Het komt alleen maar je oldtimer ten goede uit.
Grtjs Yves

GLENN 10:18
afbeelding van GLENN

Jammer genoeg zegt een groene kaart hier in België niet veel over de staat van je wagen. De willekeur en incompetentie van de keuringscentra is gewoon te groot. In Willebroek kreeg ik bv een waarschuwing over de staat van het subframe (roest), jaar later naar de keuring in Heist od Berg en alles in orde terwijl ik geen vinger had uitgestoken aan betreffende onderdeel (helemaal geen roest te bespeuren ...).

Als je dan ook nog leest dat bv politiewagens niet naar de keuring moeten, terwijl net die wagens intensief gebruikt worden, dan weet je dat het enkel over de centen gaat.

José B 20:00
afbeelding van José B

Heb ook een Citroen uit 1966, een zwaar verbouwde 2pk in mijn geval, en ik breng die sinds 1989 onafgebroken jaarlijks naar de keuring. Niet altijd makkelijk, maar naar mijn gevoel de enige manier om zeker te zijn dat mijn voertuig ten allen tijde in orde is en ik er mij veilig mee in het hedendaags verkeer kan mee begeven.

jac broers 16:19
afbeelding van jac broers

Prima beslissing al zullen 3 van onze auto's niet meer door de keuring geraken wegens te veel aan verbouwd 2 Carbag runners en een T 3 bus met nieuwe motor. Onze 3 andere zullen dan weer probleemloos de keuringen doorstaan. Maar gelukkig kunnen we tot 2020 nog genieten van onze Carbag runners (2 x audi 80 uit 1982). In Februari op naar de noord kaap!

Lu 18:28
afbeelding van Lu

Het werd verdorie hoog tijd dat er eindelijk een technische controle voor oldtimers komt. Hoe kun je verantwoorden dat een auto tot 24 jaar oud elk jaar naar de keuring moest en een jaar later zou het dan gedaan zijn met de keuring. Dat is toch onlogisch zoiets. En de regel van het niet mogen gebruiken voor het woon-werk verkeer is ook al zoiets oncontroleerbaar. Ik woon aan een treinstation en op de parking staan hier en daar oldtimers, elke dag dezelfde. Is dit woon-werk verkeer? Ik vond de vroegere wetgeving (enkel gebruiken voor manifestaties of testritten met het oog op die manifestatie) veel aanvaardbaarder voor niet aan de technische controle onderhevige voertuigen. Nu gaan sommigen, bij wijze van spreken, een auto zoeken op het autokerkhof, hangen er een plaat aan en sukkelen ermee door de technische controle, waarna het de volgende jaren gedaan is met de technische controle, en rijden maar... Ook de oplossing voor gepensioneerden zo'n auto, die kunnen die niet gebruiken voor het woon-werkverkeer. Dus in dat geval nogmaals: rijden maar...

4g63 11:45
afbeelding van 4g63

Snap eigenlijk niet waarom woonwerk niet kan met auto van 25 jaar en wat men hiertegen heeft, veel km's doe je dan toch niet (amper 10d) omdat het dan niet rendabel is tov nieuwe (die meestal kleinere longen en armer mengsel heeft) en lang stilstaan gaat de technische kant van de zaak niet echt graag hebben. Qua roetdeeltjes hebben deze niks te leren van nieuwe benzinewagens denk ik dan, enkel CO2 is hoger, omdat je vrij zuiver benzine verbrand.
En ja hoho een nieuwe verbruikt minder, concreet: zeker een anderhalve liter per honderd kilometer voor dezelfde prestaties, waw, gaat mega besparing geven met 10d km per jaar.
Dus buiten het feit dat men mss jaloers is dat je wagen hebt die het wel volhoud tov
nieuwe plasticwinkel op wielen snap k de heisa rond woonwerk (10d/jaar) met oudere benzinewagen niet.

Hugo 06:57
afbeelding van Hugo

Heb er een paar ,geen probleem met de keuring
Maar die mensen van de keuring wat daar mee hoe bekwaam zijn die?

Remi 10:14
afbeelding van Remi

Voila, zoals altijd blazen de echte liefhebbers weerom de kaars uit met de profiteurs die van deze wetten goed hebben geprofiteerd!

Janssen Patrick 11:57
afbeelding van Janssen Patrick

Ik bezit zelf ook een oldtimer en deze wordt uiteraard zeer goed onderhouden en verzorgd. Het jammerlijke is dat er nogal wat bestuurders zijn die rijden met een auto die ouder is dan 25 jaar met het gedacht, nu kan ik er eens goed op los gaan, mankementen worden toch niet meer vastgesteld op de keuring. Misschien is het nu wel goed dat de keuring voor auto's boven 25 jaar verplicht wordt, zodoende houdt men toch wel de slechtere voertuigen van de weg. De enige lastigheid is voor de echte oldtimers, die zijn auto goed onderhoud, dat hij even tijd moet maken om terug aan te schuiven bij de autokeuring.

Wim Vervloesem 20:15
afbeelding van Wim Vervloesem

met zijn ze bezig????

POLITIEVOERTUIGEN VRIJGESTELD VAN KEURING

Van Puymbroeck Marc 08:06
afbeelding van Van Puymbroeck Marc

Wij de meesten onder ons die onze oldie met liefde behandelen zijn er weer de dupe van als ze die maar eens van de weg halen die er misbruik van maken. Ken er zo die hem gebuiken om naar het werk te rijden da is goedkoop zeggen ze dan.

Cooperke 23:22
afbeelding van Cooperke

Ik vraag mij af hoe ze dat allemaal gaan doen zonder oproepingsbrief te sturen ? BV ikzelf heb een oldtimer van 36 jaar oud vorig jaar ingevoerd uit Nederland heb dus geen gelijkvorigheidsattest - wie gaat er kunnen oordelen wat er wel of niet origineel is aan de wagen ? Bandenmaat ? Uitstoot ? Nog een vb mijn oldtimer is met verlaging uitlaat met enkel achterdemper bredere wielen rolkooi enz vorig jaar zonder enige opmerking gekeurd voor oldtimer omdat hij in Nederland zo apk keuring had en in Belgie de apk pasjes toch niet kunnen / willen uitlezen . Maw dikke zever allemaal

DNP Productions 12:57
afbeelding van DNP Productions

Het Waalse gewest heeft ondertussen ook een beslissing genomen met andere criteria dan in Vlaanderen. Rest enkel Brussel nog ...
https://www.bfov-fbva.be/nl/politieke-dossiers-lobbying/waals-gewest-per...

Sven 14:11
afbeelding van Sven

Op het moment van jouw reactie waren we net de laatste hand aan ons artikel daarover aan het leggen. https://autofans.be/nieuws/overheid/39544-oldtimers-wallonie-niet-naar-keuring

de decker 06:38
afbeelding van de decker

ik stel mij ook die vraag hoe kun je nu een auto keuren van pakweg 30 jaar geleden ?
die gasten van een autokeuring kennen daar niets van en zullen alles afkeuren.
vb mijn is 39 jaar oud als ie 20jaar was had ik de auto nodig en ben ik er mee naar de keuring geweest.
kreeg toen opmerking over roest in de vloerplaat aan beide kanten.
terwijl dit 2 mooie ronde verluchting gaten zijn die en al waren van de dag dat men in de fabriek de plaat perste.
dus kiekens zijn het

Filip Vermeeren 20:35
afbeelding van Filip Vermeeren

Weer met dank aan de NVA ken je hem de rosten met zijn bril

David Van Hoey 23:19
afbeelding van David Van Hoey

Kan ik een keuringsabonnement nemen met korting? Ik heb 4 youngtimers, waarvan 2 in projectfase, en 2 oldtimers. Met allen samen rijd ik mss 1500 km per jaar. Puur hobby en nostalgie dus. Eentje ligt op LPG en die moet al jaarlijks gaan. Ik ga straks 2 dagen verlof moeten nemen om alles naar de keuring te krijgen! Mn dagelijkse auto is het zuinigst dus die gebruik ik het meest. Vergeet maar dat ik in mijn oude wagens rommel ga steken en naar het containerpark gaan. Laten buiten slapen no way, altijd binnen, worden mooi verzorgd voor het nageslacht. Er gaan er dus moeten sneuvelen en in Afrika gaan verderrijden. Mn loods zal halfleeg staan. Maar Vlaanderen wil dus zijn erfgoed kwijt. Niemand wil nu nog een auto van 24 jaar oud met minder KMS op de teller dan een vertegenwoordiger op een jaar doet door de milieutaks want ipv nog 6 maand stallen zijn het er nog bijna 6. Dus die pareltjes gaan ook naar Afrika. De kansarme werkloze die zich toch een autootje van 20 jaar oud voor 1000 euro kon permitteren om dan mee naar zn werk te rijden blijft door die milieutaks nu rustig verder doppen want het brengt niet meer op door die hogere taksen om je leven weer op poten te krijgen. De keuringsinstanties hebben weer goed gelobbyd bij de juiste minister om duizenden nieuwe klanten bij te hebben, verplicht en zonder concurrentie. Pure commerce, zoals met de uitstootbelasting het volk misleiden om de zakken te vullen. Liefhebbers worden gestraft. Ik ben autotechnieker van opleiding, waar ga ik een montageattest vinden voor de 4cm verlagingsveren die ik 5 jaar geleden zelf op Mn vw-tje van 35 jaar oud plaatste dat nu nog geen 150.000 KMS heeft? In Mn studententijd was dat mode maar toen te duur. Een Audi zoals ik er 15 jaar geleden een tweedehandse had en toen kapotgebeuld heb wordt nu gerestaureerd na eerst ingeschreven te hebben. Depanneur huren als hij eens naar de garage moet, en druk zetten op de garagist want hij moet voor die datum naar de keuring... jammer dat ze wetten veranderen eens ze succes hebben en er een cultuur rond ontstaan is. Auto's hebben een levensduur, de wrakken die misbruikt worden om 'goedkoop' te rijden vallen er vanzelf wel vantussen hoor als er kosten aan komen, en verbruiken al meer, daar verdient de staat ook aan. Na Afrika leeghalen van grondstoffen nu de 'vuilere' auto's naar daar sturen... nobel... De properste auto is de niet geproduceerde, ipv er nieuwe bij te maken en nog goede in de andere zijn tuin te laten verderrijden. De exporteurs en fabrikanten varen bij deze kortzichtige maatregel wel, het globale wereldmilieu veel minder... België wil als kleine leerling overal schoolvoorbeeld zijn en zich profileren, maar verliest zo zijn identiteit en het gelukkig zijn van zijn burgers. Waarom slikken we dit eigenlijk allemaal en leggen we niet gewoon Brussel eens plat met onze oldtimers uit protest? Weeral te bang en braaf zoals altijd en gewoon maar slikken. Waarom geen belxit?

Vincent Rondwijk 15:18
afbeelding van Vincent Rondwijk

Ik vind het goed dat oudere auto's vaker door de keuring moeten. Er schuilen vaak meer mankementen onder de motorkap dan je denkt. Je wil er natuurlijk ook zeker van zijn dat je oldtimer zo lang mogelijk goed blijft rijden!

  1. 1
  2. 2

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws