Vlaanderen gaat voor LED-nachtrijverlichting

belgischwitblauw

Kiezen autoconstructeurs tegenwooordig zo goed als allemaal voor LED dagrijverlichting, dan trekt onze overheid die lijn 's nachts door op de snelwegen. Binnenkort verdwijnen de oranje lampen dan ook. Maar wat hebben deze koe en LED-snelwegverlichting gemeen?

Schemerdonker. Eerst een hoop lichtroze puntjes, die later allemaal oranje worden. En je daarmee als passagier een vertekend beeld van de omgeving geven. Het boek waarin je las blijkt plots oranje licht te geven en de kleur van je medepassagier is plots een pal valer.

als een koe

Maar dat verdwijnt allemaal naar een achterkamertje in je geheugen. Want het oranje-gele licht van de snelwegverlichting maakt plaats voor blauw-wit licht. Tenminste, op de plaatsen waar de snelwegverlichting 's nachts niet wordt uitgeschakeld. Wit-blauw is dus niet langer een koeienras langs de snelweg, het wordt ook de typerende kleur van de verlichting. Want blauw-wit is beter voor de zichtbaarheid. Tegelijk kan de overheid zo besparen op energiekosten. Ook op CO2 wordt bespaard, zowat 40 ton per jaar.

natriumlampen

Op dit moment wordt de oranje kleur van de snelwegverlichting nog gepuurd uit natrium lagedruklampen (NaLP). Die technologie is intussen echter verouderd en wij vroegen ons alvast af waarom ze ooit op die schreeuwlelijke en onveilig aanvoelende kleur voor straatverlichting zijn overgeschakeld.

De ombouw naar LED-verlichting zou dit jaar nog starten. In totaal zal de vernieuwing zestien tot twintig miljoen euro kosten en vier jaar duren. "De investering verdient zichzelf terug in zes jaar," stelt Minister van Mobiliteit Ben Weyts daarover. “We hebben al de gewoonte om kapotte lampen te vervangen door LED-lampen, maar nu schakelen we een versnelling hoger. We gaan stap voor stap alle lampen langs de snelwegen vervangen. In een volgende fase komen dan ook de gewestwegen aan de beurt.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws