Binnenkort spiegelloze auto's op Belgische wegen

audi-etron-suv-2018_12

Als het van Federaal Minister van Mobiliteit François Bellot afhangt, rijden we binnenkort zonder spiegels op onze wagens rond. Al lees je best even verder voor je de buitenspiegel van je auto van je buurman gaat stampen.

Want het gaat om een schrapping van een wetsartikel in de nieuwe Wegcode. Daarin staat iets over de verplichte spiegels. Het wordt allemaal wat ruimer, zodat aan de vraag van vele constructeurs tegemoet wordt gekomen. Die constructeurs willen graag camera's op de auto installeren in plaats van buitenspiegels, maar dat gaat vandaag niet.

voor de veiligheid

De camera's zouden een gunstig effect hebben op het verbruik maar ze zouden ook de veiligheid verhogen. Niet omdat de omgeving beter gezien wordt, want als argument wordt aangehaald dat er minder fietsers door de spiegel van voorbijrijdende auto's tegen de grond gemikt zullen worden. Dat een afgebroken spiegel waarschijnlijk wel een pak extra zal kosten, wordt even vergeten.

2018-mercedes-benz-actros-mirrorcam

In de nieuwe Wegcode zal komen te staan dat auto's "verplicht over zogeheten ‘hulpmiddelen voor indirect zicht’ moeten beschikken". Dat kunnen dan de traditionele spiegels zijn, maar ook camera's. Wist je trouwens dat je vandaag de dag maar over twee spiegels moet beschikken en dat tot de jaren 80 de rechterbuitenspiegel niet standaard aanwezig was op een auto?

Gordeldracht

Een andere toevoeging aan de nieuwe Wegcode is de verplichting om de gordel ook bij het achteruitrijden te dragen. Vandaag is dat niet wettelijk verplicht. Die opening in de regelgeving dateert nog uit de tijd dat gordels niet konden meebewegen en het achterom kijken bemoeilijkten. Tijden zonder achteruitrijcamera's en dergelijke systemen.

De nieuwe Wegcode treedt als alles goed gaat in 2021 in werking.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Adriaan 12:16
afbeelding van Adriaan

Bij het normaal achteruit rijden moet ik inderdaad mijn gordel niet uitdoen, maar als je een aanhangwagen aan het manoeuvreren bent is het dragen van een gordel toch een sérieuse belemmering voor mij hoor.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws