consumentenorganisatie pleit voor noodknop in auto bij cyberaanval

kill switch auto internet

Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Watchdog trekt aan de alarmbel en pleit voor de installatie van een knop die de internetverbinding in auto's kan verbreken. Op die manier wil het voorkomen dat hackers met kwade bedoelingen het stuur letterlijk van je over nemen vanop afstand.

De internetverbinding in de auto wordt stilaan gemeengoed. Die permanente verbinding gebruiken constructeurs om klanten meer dienste aan te kunnen bieden in de wagen maar ook om over the air-updates door te kunnen voeren. Bij merken zoals Ford en Toyota zal tegen het einde van dit jaar zowat elke auto uitgerust zijn met een (soms verdoken) permanente internetverbinding. Ander autoconstructeurs zijn in een sneltempo aan het volgen.

Vrees voor aanslagen

Dat is slecht nieuws volgens Consumer Watchdog, de Amerikaanse consumentenorganisatie. Die vreest namelijk dat terroristen (Amerika, weet je wel) wel eens je auto kunnen hacken om chaos te veroorzaken. In een iets realistischer scenario is het niet ondenkbaar dat hackers je auto via die verbinding kunnen ontgrendelen en zo aan de halen kunnen met waardevolle zaken... of gewoonweg je auto zelf.

Consumer Watchdog oppert dan ook dat autoconstructeurs een "kill switch moeten installeren in auto's uitgerust met een internetverbinding. Die knop moet inzittenden in staat stellen om de verbinding met het internet te verbreken. Daarenboven vindt de consumentenorganisatie dat constructeurs een charter onderteken waarin staat dat het automerk persoonlijk verantwoordelijk is bij een eventuele cyberaanval.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
andre123 07:52
afbeelding van andre123

cyberaanval?
onmogelijk meneer,
alles is superbeveilgd meneer....................................

suskewiet 18:07
afbeelding van suskewiet

begint echt hilarisch te worden.
Maar goed, kunnen ze weer een extra optie aansmeren, de noodknop !
Waarom geen loden vestjes voor de auto's maken woehaha

Uw reactie