Controles op rookverbod in de wagen van 1 september

roken in auto

Vanaf maandag 18 augustus 2019 werd het bij wet verboden om te roken in een wagen wanneer er kinderen jongeren dan 16 jaar aanwezig zijn. Volgende week trekt de Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid een sensibiliseringscampagne op gang met controles.

In april dit jaar keurde de kamer een wet goed die stelt dat er een algemeen rookverbod is in wagens waarin ook kinderen jonger dan 16 jaar zitten. Die wet is halfweg deze maand (18 augustus) in werking getreden. De Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid heeft daarop besloten controles op gang te trekken om overtreders te sensibiliseren.

De inspecteurs van de overheidsdienst zijn evenwel niet gemachtigd om te controleren in het verkeer. Waardoor ze zich enkel kunnen opstellen aan pakweg scholen, parkings en dergelijke. Daarenboven is het allerminst de bedoeling om te gaan beboeten in eerste instantie. De dienst wil vooral sensibiliseren en zo overtreders overtuigen dat roken in het bijzijn van jonge kinderen uitermate slecht is voor hun gezondheid.

Laatst gepubliceerd

Reacties (15)

Plaats een reactie
andre123 11:54
afbeelding van andre123

denkt die slimme overheid nu echt dat de bevolking nog niet doorheeft dat roken schadelijk is?of is het dat de inspecteurs ook bezig gehouden moeten worden.
gewoon een rondje pestgedrag,wat gaat het volgende weer zijn,geen diesels in de buurt van kinderen?
t'is allang bewezen dat er meer zieken en doden vallen door uitlaatgassen.

tomtom 15:05
afbeelding van tomtom

Denk je nu echt dat elke mens in dit land het gezond verstand heeft om 1/ te erkennen dat roken effectief schadelijk EN een slecht idee is; 2/ te weten dat kinderen blootstellen aan rook een slecht idee is; 3/ te weten dat zich de gezondheid van z'n kinderen aantrekken een goed idee is?

Genoeg onwetende, zich-niks-aantrekkende mensen in deze bevolking om daar effectief iets aan te doen.

Straks ga je nog beweren dat iedereen hier slim en nuchter genoeg is om zelf gezond te zijn/worden en hun kinderen correct op te voeden, HA.
Ik denk het niet.

Waxweazel 15:16
afbeelding van Waxweazel

Perfect verwoord!
Er zijn nog teveel onbenullen die te egoïstisch zijn om niet te roken in een kleine ruimte (auto) of zelfs binnen in huis met kinderen in.
Zoiets zou juist harder bestraft moeten worden dan dronken rijden aangezien je een kind zijn leven al hypoticeerd of de longen vernietigd op jonge leeftijd.
Velen willen niet slimmer zijn of denken enkel aan hun eigen.

Mathieu 13:05
afbeelding van Mathieu

Toevallig al eens een rokerslong gezien? Ikke wel, met 2 ouders die in de geneeskunde zaten.
Ge zijt tegen diesel en uitlaatgassen in uw eigen straat, je verwelkomt alles wat elektrisch is, maar als men spreekt over roken in de wagen is het pestgedrag? Persoonlijk vind ik dit wat hypocriet.
Ik heb 23j gerookt, maar NOOIT in mijn wagen. Persoonlijk, en nu komt het, vind ik roken in de wagen wat zielig.

Daan Van Rampelberg 14:53
afbeelding van Daan Van Rampelberg

Volledig gelijk makker!!

andre123 18:53
afbeelding van andre123

dat klopt ook helemaal,maar het is niet aan de overheid,die eerst miljarden verdient heeft aan mensen ziek maken,om nu ineens de heilige pater te komen uithangen.
ze hebben eerst 10 tallen jaren meegeholpen aan een industrie om mensen verslaafd te maken en geld in hun zakken gestoken,kom dan nadien ook de hypoccriet niet uithangen met maatregeltjes.
trouwens ik val geen personen aan,zoals velen,maar wel de hypocrisie van staat en industrie.

Mathieu 12:25
afbeelding van Mathieu

Wel, dat is toch identiek aan de polemiek van de wagens en hun uitstoot? Mensen jaren dom gehouden, premies gegeven als je diesel kocht, en nu moet alles ineens elektrisch? Bullshit.
Maar dat is een andere discussie :-)

andre123 14:20
afbeelding van andre123

bij mijn weten houden ze u nog altijd niet tegen met een beschuldigend vingertje omdat je met een diesel rijd?
inderdaad bullshit.

andre123 16:29
afbeelding van andre123

die onbenullen lopen er niet alleen rond bij de rokers.
gaan we elke groep kruisigen die volgens de overheid om de een of andere reden niet handelen zoals de meerderheid wil?
awel veel succes met jullie big brother toestanden,we zullen eens zien wanneer er een maatregel genomen wordt die tegen uzelf gebruikt kan worden.
ik ben een ex roker,ik weet perfect wat sommigen moeten doen om ervanaf te geraken,
en het is niet omdat ik niet meer rook dat anderen ineens beboet moeten worden.
weg met die stinkende dieselstoof die mijn lucht verpest..................minder leuk he
wie denkt er nu alleen aan zijn eigen?

suskewiet 16:54
afbeelding van suskewiet

de mensen die nog roken in het bijzijn van kinderen in de wagen zullen dat thuis ook wel niet laten, dus veel verschil zal die rit in de wagen niet maken ?
Ik zie de bui al hangen, in 2022 verplicht een noodoproepsysteem, een datalogging systeem, we hadden al bandendrukcontrole, .... de volgende wordt een rookdetector verplicht in elke wagen haha. Kassa kassa

andre123 20:13
afbeelding van andre123

voila,ist nu duidelijk?

Jelledr 21:40
afbeelding van Jelledr

Alsof die overheid echt heeft om de gezondheid van haar burgers..
Dit is ronduit terug een creatieve manier om geld te creëren. Overheden en big pharma hebben niets aan gezonde burgers. Klinkt misschien raar maar wie weet komen jullie er zelf wel achter. Ik hoop dat je het niet moet meemaken en dat jullie bij de huidige algemeen geaccepteerde gedachtengang kunnen blijven. Helaas werd het bij ons het tov gestelde, vanaf dan gaan de ogen open.

En roken? Dat is nergens goed voor en helaas enorm moeilijk om te stoppen dus confronteer er de kinderen niet mee.

Kia Venga Boys 10:41
afbeelding van Kia Venga Boys

Lezen jullie eigenlijk wel het artikel voor je begint commentaar te geven?

"Daarenboven is het allerminst de bedoeling om te gaan beboeten in eerste instantie. De dienst wil vooral sensibiliseren en zo overtreders overtuigen dat roken in het bijzijn van jonge kinderen uitermate slecht is voor hun gezondheid."

suskewiet 13:54
afbeelding van suskewiet

vergeet vooral de 'in eerste instantie' niet :-)

andre123 18:49
afbeelding van andre123

klopt helemaal

Uw reactie