Brussel binnen rijden? Tol betalen!

brussel tol

Brussel voert haar anti-auto-beleid nog wat op en wil binnen de 5 jaar een variabele tol gaan heffen op auto's die de hoofdstad binnen rijden. Een tol die ook geld voor Vlamingen die in Brussel werken of de hoofdstad willen bezoeken. Al is het maar de vraag of deze tol het levenslicht zal zien.

Brussel is niet zinnens om te wachten op Vlaanderen en Wallonië voor het invoeren van een kilometerheffing. De nieuwe Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) liet in Bruzz in niet mis te verstane woorden kennen dat ze de auto liever kwijt dan rijk is in onze hoofdstad.

Minder parkeerplaatsen, meer betalen

Daarvoor rolt Brussel een rits aan ingrepen uit. Zo gaat Brussel de komende jaren al 65.000 parkeerplaatsen schrappen in het straatbeeld, binnenkort komt daar ook nog een tol bij om de stad binnen te mogen rijden. Een variabele tol trouwens. Die naargelang het uur en voertuig (CO2/ koetswerktype) zal variëren. Rij je in het spitsuur met een Jeep Grand Cherokee Trackhawk, dan betaal je de hoofdsom, rij je in het daluur met een Tesla Model 3 Brussel binnen, dan betaal je fors minder.

Volgens Elke Van den Brandt kom dit zowel de leefbaarheid als de verkeersveiligheid ten goede en moet het daarnaast het gebruik van openbaar vervoer stimuleren. Nog deze legislatuur wil ze de nieuwe tol invoeren, al zou de uitrol er van nog wel een jaartje of 5 kunnen duren. Als het systeem er überhaupt komt...

brussel tol

Gatz geeft van zijn gat

Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) is namelijk niet gediend met de uitspraken van collega Elke Van den Brandt. Hij noemt haar plan voorbarig en stelt dat zolang er geen Vlaamse of Waalse regering is gevormd, er geen beslissingen kunnen genomen worden. Het Brusselse regeerakkoord stelt namelijk dat de hoofdstad samen met Wallonië en Vlaanderen een kilometerheffing uit zou werken. Een afspraak die Van den Brandt nu wil ontwijken.

Hoe dan ook zal de invoering van een tol dan wel een kilometerheffing nog voor het nodige gekibbel zorgen in de regeringen. Waardoor het niet eens zeker is dat we de komende vijf jaar een heffing zullen zien.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie