Racerij: Voorstelling KIA Pro Cee'd BTCS 2010

Het nieuwe autosportseizoen staat bijna in de startblokken en ondanks de crisissituatie mogen we hoge verwachtingen koesteren, ook bij KIA in de BTCS.

De eerste grote nieuwigheid bij KIA is een derde wagen, bestuurd door Stéphane Lémeret en Werner Moonens, twee namen die we al eerder in dit kampioenschap tegen kwam. Stéphane reed vorig jaar op de door pech geplaagde Mazda RX-8 die ondanks z’n duidelijke snelheid geen rol van betekenis kon spelen in het kampioenschap. Werner Moonens is misschien een wat minder bekende naam maar toch draait hij al een aantal seizoenen mee, zei het dan bij de concurrentie. Want na jaren BMW en KS Motorsport stapt Werner nu dus over naar KIA. Als een zelfverklaarde gentlemen driver hoopt hij hier wat vaker op het podium te eindigen, iets wat vroeger zelden lukte. Samen vormen ze de bemanning voor wagen #77 die nog steeds de bekende rode en witte kleurstelling draagt.

Stéphane: “De KIA is een snelle wagen maar je moet er hard voor werken. Er is geen stuurbekrachtiging en ook de remmen vragen heel wat kracht al zijn ze wel zeer goed.”

KIA & Chad racing test

Raf Vanthoor laat dit jaar de KIA’s aan zich voorbij gaan en ziet zijn plaats langszij Koen Wauters ingenomen door Kris Wauters. Het dynamische duo heeft voor 2010 één duidelijke ambitie: de titel. Ondanks het feit dat Kris aanzienlijk minder ervaring heeft met de KIA stelt Koen zich met niets minder tevreden. De technische evoluties van de wagen moeten volgens hem voldoende zijn om qua snelheid en betrouwbaarheid mee te kunnen met de absolute top. Als enigen in het team hebben zij een blauw-witte kleurstelling op de wagen #17 naar de kleuren van een nieuwe sponsor. Of het hen geluk zal brengen zal de toekomst uitwijzen.

Koen: “Ik snap best dat wanneer je in je openingsseizoen een aantal overwinningen boekt en qua snelheid mee kan met de besten dat je tevreden bent. Maar voor mezelf was ik teleurgesteld en neem ik voor dit seizoen enkel vrede met de titel.”

KIA & Chad racing test

De vertrouwde waarde in het team vinden we terug op de #7 KIA van Iain Dockerill en Philippe Stéveny. Alhoewel Iain zichzelf bestempeld als gentlemen driver en zich niet meteen tot snelste van het pak bombardeert mogen we toch niet vergeten dat ze vorig seizoen goed waren voor een aantal podia en zelfs twee overwinningen. Dat ze hierbij beter deden dan de #17 die weliswaar sneller was is een herinnering dat de punten op het einde van het seizoen tellen waar dan ook de prijzen worden uitgedeeld. Met hun consistentie en de verbeterde wagen van dit jaar kunnen ook zij hoge ogen gooien.

Iain: “Voor gentlemen driver’s zoals mezelf is een kampioenschap met de pivot-tijd zoals hier nog toegankelijk. Veel van dit soort rijders is zorgen vaak ook voor het nodige budget en zijn bijgevolg dus ook sleutelfiguren in het team.”

KIA & Chad racing test

Over die pivot-tijd is er heel wat gezegd maar het opvallende feit was dat de snelle rijders zoals de broers Wauters resoluut tegen de pivot-tijd zijn terwijl de wat mindere rijders zichzelf hier zeker in kunnen vinden. Voor die eerste categorie zal het laatste kwartier verlopen zonder pivot-tijd en mogen de S1’s volledig los gelaten worden wat hopelijk wat spektakel met zich mee brengt.

KIA & Chad racing test

Er werd dus het één en ander gezegd over die technische evoluties van de KIA Pro Cee’d BTCS racewagen voor 2010. Vooral de aerodynamica werd duchtig onder handen genomen wat vooral aan een eindelijk evenredig reglement te danken is. Zo werden voor dit jaar de afmetingen van de verschillende componenten vastgelegd aan de hand van de wagens van vorig jaar. Zo is de hoogte van de achterspoiler bepaald door de specificaties van de Mégane van vorig jaar die het hoogste van alle wagens was. Op die manier wordt het veld dichter bij elkaar gebracht. De DTM stijl luchtuitlaten achter de wielen zaten vorig jaar al op de KIA tijdens de eerste testen maar moesten uiteindelijk toch plaats ruimen ten gevolge van een beslissing van de organisatie.

KIA & Chad racing test

 

KIA & Chad racing test
KIA & Chad racing test
KIA & Chad racing test

Meer info over KIA & Chad Racing

Foto's: Joeri Mertens

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie